Στο τελευταίο τεύχος του Time υπάρχει ένα αρθράκι το οποίο αναφέρεται στις μυστικές πτήσεις της CIA. Πιο συγκεκριμένα, με τίτλο «Η Ευρώπη χτυπάει τη CIA» κάνει λόγο για την επίμαχη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικρίνει την Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες 11 Ευρωπαϊκές χώρες για τις πιθανολογούμενες συμμετοχές τους στο περίφημο πρόγραμμα πτήσεων της CIA. Με κριτική απέναντι στη αμερικάνικη πρακτική της μυστικής μεταφοράς υπόπτων τρομοκρατίας από τη μια χώρα στην άλλη, η τελική αναφορά θεωρεί ότι η CIA πραγματοποίησε περισσότερες από 1245 πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, στο χρονικό διάστημα 2001-2005. Ταυτόχρονα κατηγορεί πολλές χώρες ότι κάνανε τα «στραβά μάτια», και σε μερικές περιπτώσεις συμμετείχαν ενεργά. Η αναφορά ανακεφαλαιώνει την επί ένα χρόνο έρευνα από τα δεδομένα πτήσεων, δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μυστικών φυλακών αλλά υποστηρίζει ότι αυτές οι προσωρινές φυλακές μπορεί να υπάρχουν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που εδρεύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα κάνει η έκθεση, η παράγραφος 127 η οποία έχει ως εξής:
« (Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν σε ελληνικούς αερολιμένες αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τη CIA και, σε πολλές περιπτώσεις, προέρχονταν ή είχαν προορισμό χώρες που σχετίζονται με κυκλώματα έκτακτων παραδόσεων και μεταφορές κρατουμένων· εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις στάσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αεροσκάφη που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA, σε άλλες περιπτώσεις, για τις έκτακτες παραδόσεις των Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar»
Στις 17 Φεβρουαρίου, Ιταλικό δικαστήριο άσκησε δίωξη σε 26 Αμερικανούς, οι περισσότεροι στελέχη της CIA, με την κατηγορία της απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Osama Moustafa Hassan Nasr, που αρπάχτηκε στο Μιλάνο το 2003 και μεταφέρθηκε στο Κάιρο όπου πιθανόν βασανίστηκε. Η πρώτη δίκη έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Στις 31 Ιανουαρίου, Γερμανοί εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεως για 13 στελέχη της CIA για την απαγωγή του Khaled al-Masri, Γερμανού υπηκόου με Λιβανέζικη καταγωγή, ενώ ήταν σε διακοπές στα Σκόπια. Ο al-Masri μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν όπου κρατήθηκε για 5 μήνες σε μυστική φυλακή και κατόπιν αφέθηκε σε απόμερο μέρος στην Αλβανία.
Στις 5 Φεβρουαρίου, η Πορτογαλία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις πτήσεις της CIA οι οποίες χρησιμοποίησαν Πορτογαλικά αεροδρόμια για την παράνομη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας.
Στη Σουηδία κοινοβουλευτική έρευνα κατέληξε στο ότι Αμερικανοί πράκτορες παραβίασαν τους Σουηδικούς νόμους το 2001, καθώς απήγαγαν δύο Αιγυπτίους και τους μετέφεραν αεροπορικώς από τη Στοκχόλμη στο Κάιρο.
Όσο αφορά την Ελλάδα, παραμένουμε στη λογική του USA thank you. Απαγωγές Πακιστανών καταγγέλθηκαν, η αναφορά της ΕΕ είναι κόλαφος, το τηλέφωνο του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν, και η κυβέρνηση κάνει σα να μην έγινε τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και όχι μόνο αυτό. Κανένας από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη δεν τόλμησε να ανοίξει το παιχνίδι με έρευνες. Μήπως τελικά οι διασυνδέσεις του κατεστημένου πολιτικού κόσμου με τη δικαστική εξουσία είναι τόσο δυνατές, που δεν τολμούν να ανακοινώσουν έρευνες για την Air-CIA; Μήπως τελικά με το φόβο των ασύμμετρων απειλών και των τρομοκρατικών ενεργειών έχει μειωθεί και το δικό μας δημοκρατικό ανακλαστικό; Που στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς θέμα δημοκρατίας, αλλά θέμα υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού στο συνάνθρωπο.
11 σχόλια:
http://olonos.blogspot.com/2006/07/blog-post_12.html
ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΧΕΙ Η AIR ΚΑΡΑΠTΑ..CIA ΚΑΙ Η AIR ΚΑΡΑΘΑΝ..CIA ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ!!! ΚΑΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ, Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΕΙΘΩΝΤΑΙ ΣΑΝ ΦΕΙΓ-ΒΟΛΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ?
Όπως το λες: είναι θέμα λειτουργίας της Πολιτείας. Σε όλες τις βασικές ευρωπαϊκές χώρες οι θεσμοί δούλεψαν, εδώ τίποτε... Ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η Βουλή, ούτε (βέβαια) η κυβέρνηση -και μετά μιλάμε για "διαπλοκή"...
Ζητάω ταπεινά συγνώμη για την απουσία μου από τα comments λόγω προβλήματος του pc.
Τάσο πέρα από τη Διεθνή Αμνηστία, που πολλές φορές δεν την αναγνωρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εδώ έχουμε την σαφέστατη αναφορά στα γεγονότα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παρούσα έκθεση ψηφίστηκε σε ένα κοινοβούλιο όπου η Δεξιά είναι πολύ δυνατή και φυσικά αντιτάχθηκε σε αυτήν. Έχουμε δλδ την επίσημη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ, με αφορμή τις παράνομες μεταγωγές. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ακόμη πιο ισχυρό επιχείρημα ενάντια στην αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Λάμπρο, εδώ προτείνεται η δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου με δικαστές που θα ορίζει η Βουλή. Δλδ τοποθετούμε δικαστές για να ελέγξουν τους νόμους που εμείς θα ψηφίζουμε.Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ ότι μετά από τόσα χρόνια εδραιωμένης δημοκρατίας, με βασική αρχή στο σύνταγμα την ανεξαρτησία των εκάστοτε εξουσιών, να ερχόμαστε εν έτει 2007 και να προσπαθούν κάποιοι να προσβάλλουν αυτή τη θεμελιώδη αρχή του Συντάγματος. Οπότε, τι να περιμένουμε εισαγγελικές έρευνες και αυτόνομη δράση των ανεξάρτητων αρχών. Τρίχες κατσαρές...
Σειρηνούλα μου, αν εξαφανίζονται έγγραφα είναι κακό. Να κινηθεί αμέσως διαδικασία, αρκεί όμως να υπάρχει συγκεκριμένη και επώνυμη καταγγελία. Σ' αυτή την περίπτωση μαζί σου. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να μένει κανένα έγγραφο κρυφό. Βασική αρχή της διαφάνειας είναι η ενημέρωση του πολίτη. Όταν ο πιο άμεσος θεσμός στον κάθε δημότη είναι κρυψίνος, τότε ξέχνα και δημοκρατία και συμμετοχή, αλλά κυρίως ξέχνα διαφάνεια. Εάν τα έγγραφα που διατείθονται ως "φειγ-βολάν", πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο για ιδίαν χρήση τότε υπάρχει πρόβλημα. Μη ξεχνάς ότι κρυφά έγγραφα διατηρούσαν οι προηγούμενες διοικήσεις κατά κόρον (κάτι που διαφωνώ). Ελπίζω να μην κρατήσει κανένα κρυφό έγγραφο η σημερινή Διοίκηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα με βρεί απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.
"ΕΑΝ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΕΙΘΟΝΤΑΙ ΩΣ "ΦΕΙΓ-ΒΟΛΑΝ",ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΙΔΙΑΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ."
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΝΟΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΙΧΑΛΑΚΗ!, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ "ΚΑΚΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ" ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΡΥΦΟ" ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ, ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ!,ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ...
ΣΕΙΡΗΝΕΣ...
Υ.Γ:ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΛΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!
κι εσύ καλέ παλιέ μου φίλε νομίζεις ότι παρά τις όποιες αντιδράσεις των "ευρωπαικών" κρατών (γιατί δυστυχώς μόνο ευρώπη δεν είμαστε,ανεξάρτητοι από την μαμά!!! αμερική) θα ασκηθούν όλες οι προβλεπόμενες διώξεις;;Ή γίνονται όλα για τα μάτια του κόσμου και για το καταλάγιασμα του λαικού ξεσπάσματος απέναντι σε ακόμα μία αμερικάνικη "δίκαια" πράξη!
Πάντως επί του θέματος -νόμιζα έκανα σχόλια, αλλά φαίνεται δε σώθηκε- να πω ότι η Κύπρος αποδείχθηκε από την εν λόγω επιτροπή ότι είχε τις περισσότερες προσγειώσεις και άλλες ακόμα πολλές ενδέιξεις για συνένεση μεταφοράς κρατουμένων της CIA.
Αυτό που λέω φίλε Σπύρο είναι ότι έχουμε μία επίσημη αντίδραση της ΕΕ για τις απαγωγές. Στην πραγματικότητα είναι κι ένα παιχνίδι που παίζεται για την ηγεμονία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Σ΄αυτή τη λογική υπερασπίζομαι τη θέση της Ευρώπης πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος στους νεοσυντηρητικούς των ΗΠΑ.
Όχι λοιπόν. Δε θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες διώξεις και νομίζω στο ποστ αναφέρομαι γιατί.
Όταν ηχεί μια σειρήνα μπορεί να λειτουργεί είτε λυτρωτικά, είτε παραπλανητικά. Ελπίζω εσύ να λειτουργήσεις λυτρωτικά για πολλούς (και για μένα). Πρώτον, θα ήθελα η κουβέντα μας να γίνεται σε άλλα ποστ που έχουν σχέση με το δήμο Σταυρούπολης. Δεν είναι δίκαιο για όσους συμμετέχουν και διαβάζουν, να προσπαθούν να μπουν στη λογική μιας περιοχής της Δυτ. Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, έγγραφο με έγγραφο του δήμου δεν έχει καμία διαφορά (εκτός κι αν παίζονται παιχνίδια κάτω από το τραπέζι-κάτι στο οποίο είμαι αντίθετος- ή έχει να κάνει με θέματα υψίστης σημασίας πχ Ελληνοτουρκικά, πετρέλαια, Κύπρος, διαπραγμάτευση στην ΕΕ κα). Εάν δε συμβαίνει το δεύτερο τότε γιατί πρέπει ένα έγγραφο να κρατείται μυστικό; Τρίτον, δεν ανέλαβα εγώ διοίκηση. Μπορείς να απευθυνθείς στη διοίκηση και να καταγγείλεις επώνυμα κάθε ατασθαλία. Εάν φοβάσαι να αποκαλυπτείς, θα το κάνω εγώ, αρκεί να μου δώσεις συγκεκριμένα στοιχεία κι όχι βολές στον αέρα. Τέταρτον, κάθε νέα εξουσία πιστεύει (εάν θέλει βέβαια) ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην κατεύθυνση που επιθυμεί. Πολλές φορές όμως είναι αλήθεια, ότι οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που υπάρχουν (κληρονομιά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και παλιών διοικήσεων), γίνονται αντιδραστικοί και λειτουργούν για τους ημέτερους. Έδω τίθεται το θέμα του πολιτικού κόστους και της ευθύνης που βαρύνει κάθε ενεργό πολίτη. Πέμπτον, Καραπτά, Καραθαν... δεν καταλαβαίνω. Λίγο πιο λιανά. Έκτον και τελευταίο , εάν τη διαφορετική πολιτική άποψη εσύ την ονομάζεις φαγωμάρα, τότε μάλλον έχει διαφορετικές πολιτικές αναφορές και βιώματα από εμένα. Μακριά από μένα το yes sir. Καλημέρα.
Πόλυ ωραία Δήμο. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία με τη στήριξη του ΑΚΕΛ (αντι-ιμπεριαλιστικό κόμμα), ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι χαρακτήρισαν το σχέδιο Ανάν ως υποκινούμενο από τους Αγγλοαμερικάνους. Τιμή και δόξα στον Τάσσο και στον Χριστόφια.
Θα ήθελα να σημειώσω 2 πράγματα (στα οποία μπορεί να κάνω λάθος):
- Η δίωξη στην Ιταλία δεν έχει να κάνει με τις μυστικές πτήσεις της CIA αλλά με απαγωγές ανθρώπων που έλαβαν στην χώρα. Δεν αλλάζει η ουσία του post.
- Δεν ξέρω κατά πόσο η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί επίσημη αντίδραση της Ε.Ε. μιας και η εκπροσώπηση της Ε.Ε. γίνεται από την Επιτροπή.
Γιάννη θέτεις ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες και την "δύναμη" του Ευρωκοινοβουλίου. Εγώ θα ήθελα ένα πιο λειτουργικό σχήμα για την ΕΕ, με ταυτόχρονη ισχυροποίηση της θέσης του κοινοβουλίου. Κι αυτό γιατί πρέπει να υπάρχει έλεγχος των επιτρόπων-managers, αλλά και για να ασκηθεί πραγματική πολιτική με κατεύθυνση τον ευρωπαϊκό φεντεραλισμό. Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό τη παρούσα στιγμή.
Πάντως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Η επίσημη εκπροσώπηση είναι η κυβέρνηση Μπους, αλλά η Γερουσία έχει τη δυνατότητα να εκφράσει απόψεις διαφορετικές από την κυβερνητική πολιτική.
Δημοσίευση σχολίου