Στο τελευταίο τεύχος του Time υπάρχει ένα αρθράκι το οποίο αναφέρεται στις μυστικές πτήσεις της CIA. Πιο συγκεκριμένα, με τίτλο «Η Ευρώπη χτυπάει τη CIA» κάνει λόγο για την επίμαχη αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επικρίνει την Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες 11 Ευρωπαϊκές χώρες για τις πιθανολογούμενες συμμετοχές τους στο περίφημο πρόγραμμα πτήσεων της CIA. Με κριτική απέναντι στη αμερικάνικη πρακτική της μυστικής μεταφοράς υπόπτων τρομοκρατίας από τη μια χώρα στην άλλη, η τελική αναφορά θεωρεί ότι η CIA πραγματοποίησε περισσότερες από 1245 πτήσεις στον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, στο χρονικό διάστημα 2001-2005. Ταυτόχρονα κατηγορεί πολλές χώρες ότι κάνανε τα «στραβά μάτια», και σε μερικές περιπτώσεις συμμετείχαν ενεργά. Η αναφορά ανακεφαλαιώνει την επί ένα χρόνο έρευνα από τα δεδομένα πτήσεων, δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη μυστικών φυλακών αλλά υποστηρίζει ότι αυτές οι προσωρινές φυλακές μπορεί να υπάρχουν σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που εδρεύουν σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα κάνει η έκθεση, η παράγραφος 127 η οποία έχει ως εξής:
« (Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν σε ελληνικούς αερολιμένες αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τη CIA και, σε πολλές περιπτώσεις, προέρχονταν ή είχαν προορισμό χώρες που σχετίζονται με κυκλώματα έκτακτων παραδόσεων και μεταφορές κρατουμένων· εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις στάσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αεροσκάφη που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA, σε άλλες περιπτώσεις, για τις έκτακτες παραδόσεις των Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar»
Στις 17 Φεβρουαρίου, Ιταλικό δικαστήριο άσκησε δίωξη σε 26 Αμερικανούς, οι περισσότεροι στελέχη της CIA, με την κατηγορία της απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Osama Moustafa Hassan Nasr, που αρπάχτηκε στο Μιλάνο το 2003 και μεταφέρθηκε στο Κάιρο όπου πιθανόν βασανίστηκε. Η πρώτη δίκη έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Στις 31 Ιανουαρίου, Γερμανοί εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα συλλήψεως για 13 στελέχη της CIA για την απαγωγή του Khaled al-Masri, Γερμανού υπηκόου με Λιβανέζικη καταγωγή, ενώ ήταν σε διακοπές στα Σκόπια. Ο al-Masri μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν όπου κρατήθηκε για 5 μήνες σε μυστική φυλακή και κατόπιν αφέθηκε σε απόμερο μέρος στην Αλβανία.
Στις 5 Φεβρουαρίου, η Πορτογαλία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις πτήσεις της CIA οι οποίες χρησιμοποίησαν Πορτογαλικά αεροδρόμια για την παράνομη μεταφορά υπόπτων τρομοκρατίας.
Στη Σουηδία κοινοβουλευτική έρευνα κατέληξε στο ότι Αμερικανοί πράκτορες παραβίασαν τους Σουηδικούς νόμους το 2001, καθώς απήγαγαν δύο Αιγυπτίους και τους μετέφεραν αεροπορικώς από τη Στοκχόλμη στο Κάιρο.
Όσο αφορά την Ελλάδα, παραμένουμε στη λογική του USA thank you. Απαγωγές Πακιστανών καταγγέλθηκαν, η αναφορά της ΕΕ είναι κόλαφος, το τηλέφωνο του πρωθυπουργού παρακολουθούνταν, και η κυβέρνηση κάνει σα να μην έγινε τίποτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και όχι μόνο αυτό. Κανένας από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη δεν τόλμησε να ανοίξει το παιχνίδι με έρευνες. Μήπως τελικά οι διασυνδέσεις του κατεστημένου πολιτικού κόσμου με τη δικαστική εξουσία είναι τόσο δυνατές, που δεν τολμούν να ανακοινώσουν έρευνες για την Air-CIA; Μήπως τελικά με το φόβο των ασύμμετρων απειλών και των τρομοκρατικών ενεργειών έχει μειωθεί και το δικό μας δημοκρατικό ανακλαστικό; Που στην πραγματικότητα δεν είναι απλώς θέμα δημοκρατίας, αλλά θέμα υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού στο συνάνθρωπο.