21 Μαρτίου 2007

Επίκαιρα

Η επικαιρότητα τρέχει. Τα γεγονότα μας προσπερνούν χωρίς τις περισσότερες φορές να προλαβαίνουμε να τα καταλάβουμε. Οι ειδήσεις γίνονται πλέον τόσο σημαντικές ώστε δεν αντέχουμε μπροστά στη σημαντικότητα της στιγμής να εκφράσουμε, όχι μόνο διαφωνία ή αντίρρηση, αλλά ούτε καν κριτική. Έτσι εγκλωβιζόμαστε σε μια στείρα συνθηματολογία, που πια, είναι γεγονός, ότι περνάει και μέσα απ΄ τα blogs. Ως εκ τούτου, παρασυρόμενος κι εγώ θα προσπαθήσω να σχολιάσω μερικά θέματα της επικαιρότητας, χωρίς εντούτοις να στοχεύω σε μια πλήρη ανάλυση των γεγονότων.

  • Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει πλέον ένα σαφές κείμενο για τις κατευθυντήριες γραμμές μιας Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Το Μνημόνιο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Προστασίας και της υπεράσπισης της Ειρήνης δημιουργήθηκε από το PDS-WASG και έχει ως υπότιτλο «για να βγάλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το αδιέξοδο». Το συγκεκριμένο κείμενο δίνει μια προοπτική για την οικοδόμηση μιας άλλης ΕΕ. Χωρίς να ακυρώνει τα πολλά θετικά βήματα, επανατοποθετεί το ζήτημα της Ευρώπης μέσα από μια κριτική ματιά και μια διάθεση υπεράσπισης βασικών δημοκρατικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι μια πολύ καλή βάση για συζήτηση για όλη την Αριστερά.

  • Στον ΣΥΝ μετά και το Διαρκές Συνέδριο, έχει εδραιωθεί η άποψη περί συνεργασίας μέσω του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ. Ανεξάρτητα από τις όποιες αντιρρήσεις μου, τις οποίες έχω εκφράσει κατά καιρούς, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η συνέχιση αυτού του πολύ καλού κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία για τον ΣΥΝ. Η εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην αποκλείει κανέναν αριστερό πολίτη ο οποίος έχει όραμα μια ανανεωτική, ριζοσπαστική μα πάνω απ’ όλα ρεαλιστική αριστερά.

  • Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξαναδημιουργήσει το οργανωτικό υποκείμενο της νεολαίας του. Αν εξαιρέσουμε το ότι συνήθως αυτά τα υποκείμενα λειτουργούν ως κράχτες των ηγετών των κομμάτων, χωρίς αυτόνομη διάθεση και χωρίς ανεξάρτητη φωνή, υπάρχουν έντονες ενστάσεις για το πώς γίνεται αυτή τη προσπάθεια. Ως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις έπεσαν τα κοράκια από τα βουλευτικά γραφεία και προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μέγεθος, μια ομάδα πίεσης για τον κάθε βουλευτή. Σε μια προεκλογική περίοδο, αυτές οι διαδικασίες λειτουργούν ως παιδομάζωμα υπέρ βουλευτών και πολιτευτών, χωρίς αρχές και ιδανικά.

  • Την προηγούμενη βδομάδα, στην οδό Β. Ηρακλείου προκλήθηκε έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ ο οποίος στεγαζόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι «επρόκειτο για βραχυκύκλωμα που δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία των ενοίκων. Τέτοιοι υποσταθμοί υπάρχουν περίπου 1300 σε όλη την πόλη και η απομάκρυνσή τους είναι τεχνικά αδύνατο». Οι δε κάτοικοι είχαν προσπαθήσει επανειλημμένως να απομακρύνουν τον σταθμό, αλλά «η ΔΕΗ είναι κράτος και κάνει ότι θέλει». Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Από τη μια προσπάθειες για απομάκρυνση επικίνδυνων υποσταθμών, και από την άλλη η διαβεβαίωση ότι αυτό είναι αδύνατο. Αν κι εγώ δεν γνωρίζω βραχυκύκλωμα που να μην είναι επικίνδυνο (εκτός κι αν γίνεται με γνώση), εντούτοις θα ήθελα να μου πει κάποιος γιατί το συγκεκριμένο βραχυκύκλωμα δεν επιφέρει καμία επικινδυνότητα. Και δεν μπορώ να μην αναφέρω και να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για το κέντρο υψηλής τάσης που στήθηκε πια στην περιοχή μας, μέσα στο Στρατόπεδο του Παύλου Μελά (που παρεμπιπτόντως όλες οι εξουσίες και οι τοπικοί φορείς το θέλουν Μητροπολιτικό Πάρκο).

  • Και μια που μιλάω για το στρατόπεδο Παύλου Μελά, να σημειώσω το εξής: Στις 24 Μαρτίου ξεκινά μια εμπορική έκθεση μέσα στο χώρο του στρατοπέδου. Τα στρατόπεδα της Δυτ. Θεσσαλονίκης υπήρξαν ευθύς εξαρχής μύχιος πόθος για όλες τις τοπικές κοινωνίες. Εξαγγελίες για την απόδοση στους δήμους, χρονοδιαγράμματα και μελέτες έχουν δει τη δημοσιότητα κατά καιρούς, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα για το στρατόπεδο Παύλου Μελά στόχος όλων όσων εμπλάκηκαν με αυτό ήταν η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Στην πράξη αυτή τη στιγμή έχουμε από μεριάς Υπουργείου την απαίτηση για χρήσεις εντός του χώρου που δε συνάδουν με την προοπτική του Μητροπολιτικού Πάρκου. Περιττό δε να πω ότι είμαι ενάντια σε οποιαδήποτε τσιμεντοποίηση ή εμπορική εκμετάλλευση προς όφελος λίγων. Τη στιγμή που συζητείται πλέον έντονα η απομάκρυνση της ΔΕΘ από τον συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος (υπάρχει άλλωστε πρόσφατη κατατεθειμένη πρόταση από το ΑΠΘ για επέκταση της πανεπιστημιούπολης στην ΔΕΘ), εμείς δημιουργούμε Κερκόπορτα για επιχειρηματική εκμετάλλευση του Μητροπολιτικού Πάρκου με τη μορφή έκθεσης. Τώρα για ποιες υποδομές μιλάμε στην παρούσα φάση; Να λάβουμε υπόψη μας μόνο ότι η συγκεκριμένη έκθεση γίνεται σε ένα τσαντήρι – κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ασφάλεια των επισκεπτών. Από αισθητική άποψη πληγώνει τους οφθαλμούς μας. Κύριοι αν είναι να κάνετε εκθεσιακό κέντρο εντός του στρατοπέδου, τουλάχιστον κάντε το καλά

2 σχόλια:

ioannisk είπε...

To στρατόπεδο Παύλου Μελά είναι αυτό που βρίσκεται στον δρόμο που πηγαίνει από Νεάπολη στη Σταυρούπολη;

Ώστε υποσχέθηκαν και στην Θεσσαλονίκη "Μητροπολιτικό Πάρκο"; Υποθέτω πως οι μακέτες θα είναι εξ' ίσου ωραίες με το "Μητροπολιτικό Πάρκο" Αθηνών :) Δεν ξέρω κατά πόσο είναι χρήσιμο τέτοιο πάρκο σε μία πόλη σαν την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη, πόλεις που δεν έχουν πλατείες και πάρκα. Τα μικρά πάρκα σε όλη την έκταση της πόλης είναι ποιο χρήσιμα. Το "Μητροπολιτικό Πάρκο" είναι εντυπωσιακό και πολύ ωραίο (όταν πηγαίνω σε πόλεις της Δ. Ευρώπης περνάω πολύ ώρα σε τέτοια πάρκα) αλλά για τις Ελληνικές συνθήκες είναι πολυτέλεια.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Όντως Ιωάννη αυτό είναι. Καλύπτει μία έκταση περίπου 360 στρεμμάτων και ήταν μαρτυρικός χώρος κατά την περίοδο της κατοχής.

Όλα τα στρατόπεδα των Βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης (Μενεμένης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Σταυρούπολης) μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά ως ασπίδες προστασίας στις αέριες μάζες που έρχονται από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και από την ΕΚΟ. Με αυτήν την έννοια και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και το ότι η Θεσσαλονίκη έχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου κατά κάτοικο (μικρότερο και από την Αθήνα) η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου επιτάσσεται. Δεν υποσχέθηκε ποτέ και κανένας τίποτα. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και η σημερινή. Είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας. Περιττό δε να σου πω ότι το στρατόπεδο, από μεριάς κεντρικής εξουσίας, μπαίνει και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Δλδ, λέει το υπουργείο Αμύνης ότι εντάξει θα σας το δώσουμε, αλλά θέλουμε εντός του χώρου να κατασκευαστούν κατοικίες στρατιωτικών (περίπου 30 στρ. χωρίς να υπολογιστούν βασικές υποδομές), κέντρο ΙΚΑ (άγνωστο γιατί το υπουργείο Αμύνης κόπτεται για το ΙΚΑ. Προφανώς χρωστάει), να κι ο υποσταθμός της ΔΕΗ (γιατί και στη ΔΕΗ χρωστάει το υπουργείο).

Εάν μείνουμε στη διαπίστωση της πολυτέλειας ποτέ δε θα δώσουμε ανάσες στις πόλεις.