15 Ιανουαρίου 2007

ΌΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος


Εκδήλωση και συνέντευξη Τύπου

Οι Οικολογικές –Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, που αποδυναμώνει την προστασία των δασών της χώρας, τη Δευτέρα 15.1.07, 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου (Τσιμισκή & Βύρωνος -Διαγώνιος).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις:

  • Ζάγκας Θεοχάρης, αν. καθηγητής τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας
  • Καρτέρης Μιχάλης, καθηγητής τμ. Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, εργ. Δασικής διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης
  • Παπαγιάννης Ιωάννης, νομικός, π. Νομικός Σύμβουλος του Κράτους
  • Τρεμόπουλος Μιχάλης, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, νομικός, κοινωνικός οικολόγος Μ.Α.
  • Φασούλας Φώτης, Δασολόγος, Γ. Γραμματέας ΓΕΩΤ.Ε.Ε., πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Ελεύθερων Επαγγελματιών

Το μεσημέρι της Δευτέρας 15.1.07, στις 12, οι ίδιοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (Βασ. Όλγας 198), όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις των δασολόγων, των νομικών και των φορέων, που συντονίζονται ήδη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γιατί είμαστε αντίθετοι στην αναθεώρηση:

Εκατοντάδες φορείς και οργανώσεις είναι ριζικά αντίθετοι στη νέα, μέσα σε 5 χρόνια, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, η οποία αποσκοπεί στην κατάργηση της προστασίας των δασικών εκτάσεων και των δασών που αποψιλώθηκαν πριν το 1975, όπως και στην αναθεώρηση του άρθρου 100, που αφορά στην κατάργηση του συνταγματικού ελέγχου, ασκούμενου κυρίως από το θετικό σε περιβαλλοντικά θέματα Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση αίρεται η συνταγματική προστασία περίπου 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών. Η άρση της προστασίας έχει ως συνέπεια την οικοπεδοποίηση καθώς, με τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, δεν ισχύει πλέον το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου και, επομένως, οι δασικοί χώροι περνούν στον έλεγχο μικρών και μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην επαπειλούμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24, ανεξαρτήτως περιεχομένου, καθώς αυτή παρέχει τη δυνατότητα να αναθεωρηθεί το άρθρο 24 με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών στην επόμενη Βουλή.

Στις 17 Ιανουαρίου, το θέμα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Η συγκέντρωση υπογραφών βρίσκεται πανελλαδικά σε εξέλιξη και ετοιμάζονται και άλλες πρωτοβουλίες.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Εταιρία Νομικών Περιβάλλοντος, Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος των Οικισμών του Ενιαίου Δήμου Χορτιάτη, Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη, Οικολογία - Αλληλεγγύη, Οικολογική Κίνηση Δήμου Χορτιάτη, Οικολογική Κίνηση Θερμαϊκού, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, «Οικοτοπία» Σύλλογος Κατοίκων Κοινότητας Πεύκων Θεσσαλονίκης «Οικο-όραμα»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα πωλούνται, όλα ξεπουλιούνται... Εδώ η καλή προσφοράααα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Και συνειδήσεις φίλε μου. Και συνειδήσεις...