24 Σεπτεμβρίου 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΙΣ 10/7 ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, για να δηλώσουμε την στήριξη μας στη δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη Σταυρούπολη». Να εκφράσουμε τη βεβαιότητα μας, αλλά όχι τον εφησυχασμό μας, ότι στις 16 του Οκτώβρη ο επόμενος Δήμαρχος Σταυρούπολης θα είναι ο Σάββας Σερασίδης. Βρισκόμαστε εδώ, πολίτες από διαφορετικούς κομματικούς χώρους, με διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, να διαμαρτυρηθούμε για το παρόν και να εκφράσουμε την κοινή αγωνία μας για το μέλλον αυτής της πόλης.

Φίλες και φίλοι

Είναι κοινή άποψη σήμερα ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την προσφορά της, διακατέχεται από αρνητικά φαινόμενα. Η αδιαφανή λειτουργία, οι τοπικές διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις, ο Δημαρχοκεντρικός τρόπος λειτουργίας, στην πράξη υπονομεύουν κάθε έντιμη προσπάθεια τοπικής ανάπτυξης και συνοχής. Από την άλλη, η ΤΑ είναι θεμελιώδης μορφή λαϊκής κυριαρχίας με αποκλειστική ευθύνη των τοπικών υποθέσεων και διασφαλισμένους τους οικονομικούς πόρους για την διαχείρισή τους. Όμως ο εγκλωβισμός όλων των τοπικών υποθέσεων στην κεντρική πολιτική αντιπαράθεση δημιουργεί αναιμικά τοπικά κινήματα, αποστροφή των νέων προς τα τοπικά κοινά, χειραγώγηση των δημάρχων στα εκάστοτε επικοινωνιακά τερτίπια. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και απέναντι στη μετατροπή των ΟΤΑ σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με τη λογική του κέρδους, αλλά και απέναντι στη βαθύτατα συντηρητική, κρατικίστικη, συγκεντρωτική αντίληψη.

Στη σημερινή εποχή η συνθηματολογία δεν μπορεί να πείσει. Χρειάζονται αποδείξεις. Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης που να πείθει και να συναρπάζει.

Πιστεύοντας ότι ένας προοδευτικός λόγος για την Τ.Α. πρέπει να διακατέχεται από συγκεκριμένες προτάσεις, εφικτές λύσεις, ευελιξία και οραματική διάθεση ορίστε μερικές προτάσεις που μπορούμε να τις εντάξουμε σε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την Τ.Α.

1) Καθιέρωση ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής για την ανάδειξη όλων των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Το έκτρωμα του 42% που προώθησε η κυβέρνηση, κατασκευάζει «δημάρχους μειοψηφίας», χωρίς να λαμβάνεται καμία πρόνοια για τη δημιουργία θεσμών δημοκρατικού ελέγχου. Την ώρα που επιδιώκονται όλο και μεγαλύτερες συναινέσεις και συνεργασίες στις τοπικές κοινωνίες, επιχειρείται ταυτόχρονα με νόμο η μείωση της εκλογικής βάσης που νομιμοποιεί τους τοπικούς άρχοντες.

2) Προσδιορισμό ως Β’ βαθμού Τ.Α. της αιρετής περιφέρειας με αιρετό περιφερειάρχη. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τη χάραξη περιφερειακής πολιτικής ανάπτυξης και τον δημοκρατικό προγραμματισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

3) Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων χωρίς όμως την υιοθέτηση νέων φόρων. Έτσι η Τ.Α. θα χειραφετηθεί οικονομικά από την κεντρική εξουσία, με ταυτόχρονη εξάλειψη του χαρακτηρισμού για αυτήν ως «το μακρύ χέρι της εξουσίας» και φυσικά οι δημοτικοί άρχοντες δεν θα είναι εγκλωβισμένοι στο μικροκομματικό παιχνίδι.

4) Θέσπιση μητροπολιτικής διακυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα αδιέξοδα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (χωροταξικός σχεδιασμός, χρήσεις γης, κυκλοφοριακό, διαχείριση ενεργειακών δικτύων και υδάτινων πόρων, αειφόρος ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος κ.λ.π.). Προώθηση της Διαδημοτικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση υπερτοπικών προβλημάτων (ΔΙΑΝΑ, Στρατόπεδα)

5) Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης που θα ευνοεί την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών, την αναβάθμιση των συμβουλίων για το γκρέμισμα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. (Συμμετοχικός Προϋπολογισμός, επιτροπές πολιτών).

6) Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των μεταναστών στους Δήμους όπου ζουν

Επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, των τοπικών κινημάτων των πολιτών, και ιδιαίτερα της νεολαίας, στη διαμόρφωση και διεκδίκηση εναλλακτικών τοπικών πολιτικών όπως

(συμμετοχικός προϋπολογισμός,

εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων,

ανανεώσιμα ενεργειακά μοντέλα,

δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών,

τοπικά σχέδια ανάπτυξης και απασχόλησης,

τοπικά δημοψηφίσματα, δημόσια λογοδοσία κ.λ.π.)

Είναι η σημερινή διοίκηση του Δήμου προσανατολισμένη προς αυτό το μεταρρυθμιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο?

Είναι η σημερινή Διοίκηση ικανή να δώσει ένα νέο όραμα για την πόλη?

Μπορεί να υποστηρίξει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαφανή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, μέσω της διαδικασίας του συμμετοχικού προϋπολογισμού και του δημόσιου απολογισμού?

Πιστεύουμε προς όχι.

Η σημερινή διοίκηση δεν έκανε τίποτα για μια τσιμεντούπολη που αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα, με τεράστια προβλήματα υποδομών, προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών. Εγκατέλειψε τους κατοίκους της Σταυρούπολης στη μοίρα τους

ΔΕΝ απέδωσε πεζοδρόμια στους πεζούς,

ΔΕΝ εφάρμοσε κυκλοφοριακό σχέδιο,

ΔΕΝ ανάπλασε χώρους πρασίνου,

ΔΕΝ κατασκεύασε χώρους στάθμευσης.

ΔΕΝ δημιούργησε τεχνικές και κοινωνικές υποδομές

ΔΕΝ ανέπτυξε νέες αντιλήψεις για την πολεοδόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος,

ΔΕΝ ενίσχυσε τον κοινωνικό ιστό

ΔΕΝ δημιούργησε νέους πυρήνες πολιτισμού.

Από την άλλη, αλαζονεία, ατολμία, αδιαφάνεια και απουσία κάθε συλλογικότητας και δημοκρατικής ευαισθησίας έγιναν τα χαρακτηριστικά της σημερινής Διοίκησης. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου, εγκλωβισμένη στις πελατειακές σχέσεις, δεν είναι ικανή να προσφέρει ένα νέο όραμα για τη Σταυρούπολη. Προσπαθώντας να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και άτεχνα τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την περιοχή, αδυνατεί να κατανοήσει τις προκλήσεις της εποχής. Υποστηρίζει μια ξεπερασμένη πολιτική που αποκλειστικό στόχο έχει τον ανεξέλεγκτο γιγαντισμό της πόλης και την άνευ όρων εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Μια πολιτική, κατ’ επίφαση οικολογική, που στηρίζεται σε επικοινωνιακά κριτήρια. Μια πολιτική, κατ’ όνομα κοινωνική, που φανερώνει τον ανάλγητο χαρακτήρα της. Μια πολιτική, κατ’ ουσία αντιδημοτική, που δεν μπόρεσε ούτε την καθημερινότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Που δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ούτε τις απαραίτητες υποδομές για την «σύγχρονη πόλη» που ευαγγελίζεται.

Φίλες και φίλοι

Εμείς υποστηρίζουμε μια επιθετική προγραμματική πολιτική, με ένα ριζοσπαστικό, διεκδικητικό και καινοτόμο πρόγραμμα

· που θα δίνει λύσεις στα μεγάλα οικολογικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα (ΔΙΑΝΑ, ΑΓΝΟ, ΟΚΑΝΑ),

· που θα δημιουργεί κοιτίδες πολιτισμού σε κάθε γειτονιά της Σταυρούπολης,

· που θα ενισχύει την συμμετοχή των πολιτών (Συμμετοχικός προϋπολογισμός, Συνοικιακά Συμβούλια, τοπικά δημοψηφίσματα),

· που θα αντιμετωπίζει τα υπερτοπικά προβλήματα με ευθύνη και σεβασμό στο περιβάλλον (Στρατόπεδα Δυτικής Θεσσαλονίκης, Διαδημοτική συγκοινωνία, κυκλοφοριακό),

· που θα έχει μετρήσιμους στόχους επιτυχίας (Μείωση χρόνου μεταφοράς στους κεντρικούς οδικούς άξονες, αύξηση πρασίνου ανά κάτοικο),

· που θα έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της λειτουργίας του Δήμου ως απλού διοικητικού μηχανισμού που εκτελεί εντολές της κεντρικής εξουσίας και τη εμπέδωση της ενεργούς διεκδίκησης (δημοκρατικός προγραμματισμός),

· που θα προωθεί νέες αντιλήψεις για την πολεοδόμηση μακριά από τις λογικές γιγαντισμού της πόλης (διαχείριση ελεύθερων χώρων προς όφελος του πολίτη, ζητήματα χρήσεων γης),

· που θα ενθαρρύνει την αλληλεγγύη και τη δημιουργία νέων δεσμών συλλογικότητας.

Υποστηρίζουμε ότι τα πρόσωπα θα πρέπει να υπηρετούν πολιτικές για την πόλη και την Αυτοδιοίκηση και όχι προσωπικές αποστολές. Πρόσωπα τα οποία θα είναι ικανά στη διαχείριση καθημερινών πραγμάτων, που θα έχουν όραμα για την Πόλη, που θα είναι τίμια με διαφανή στάση, που θα λειτουργούν δημοκρατικά, που θα υποστηρίζουν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πρόσωπα επίσης που θα υπερβαίνουν τα κόμματα για το καλό της πόλης.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προτάσεων και διεκδικήσεων καλούμε:

v Όλους τους ενεργούς πολίτες, που είναι ευαισθητοποιημένοι και σήμερα είναι προβληματισμένοι για το μέλλον της Σταυρούπολης, που νιώθουν την υποβάθμιση της γειτονιάς τους καθημερινά, που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτό τον τόπο, να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τη δημοτική παράταξη «Ανθρώπινη Σταυρούπολη». Μια παράταξη στην οποία συμμετέχουν πολίτες από διαφορετικούς κομματικούς χώρους αλλά με κοινό όραμα για τη πόλη. Κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια για κοινό βηματισμό, για κοινή πορεία με γνώμονα τη Σταυρούπολη και τους ανθρώπους της και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα, στη βάση της ισοτιμίας και με σεβασμό στη διαφορετικότητα

Σας καλούμε όλους σας να στηρίξετε και να αναδείξετε Δήμαρχο Σταυρούπολης τον Σάββα Σερασίδη.

Για μια Δημοτική αρχή :

Που δεν θα είναι κοινωνικά ανάλγητη.

Που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση του Δήμου με διαφάνεια, δημοκρατική ευθύνη και όραμα.

Που θα έχει οικολογική ευαισθησία πέραν των αναγκών της τηλεοπτικής δημοσιότητας.

Που να τολμά χωρίς φόβο τις αναγκαίες ρήξεις.

Που να υπερασπίζεται με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον.

Που να μην χαλιναγωγείται από τα εκάστοτε ιδιωτικά συμφέροντα

Μια νέα Δημοτική αρχή που να είναι αντάξια των προσδοκιών των πολιτών της Σταυρούπολης.

Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: