09 Αυγούστου 2006

ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ


Το να προσπαθήσεις να εντάξεις, μέσα σε ένα πρόγραμμα δημοτικής παράταξης ,υλοποιήσιμες ιδέες που να έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πάνω από όλα πολιτική βούληση. Και αυτό γιατί θεωρείται πως ότι προτάσσεται ως προγραμματική θέση, πρέπει να εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της θητείας. Άρα η παράταξη που προτείνει πρωτοποριακές λύσεις πρέπει να πιστεύει και σε αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι η θέληση για περιβαλλοντική ευαισθησία μέσα σε ένα γενικό και πολλές φορές ακαθόριστο πλαίσιο, υπάρχει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Στην πραγματικότητα όμως οι όποιες «πράσινες» προτάσεις εντάσσονται σε ένα καθαρά επικοινωνιακό πλαίσιο, με απώτερο στόχο το να γεμίσουν το πρόγραμμα των υποψηφίων δημάρχων.

Ο δικός μας στόχος είναι το να αποδείξουμε ότι όποιες προτάσεις μας είναι εφικτές, υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο προτάσεων μέσα από το γενικό σύνθημα «η Σταυρούπολη πράσινη πόλη». Να γίνει ένας πρότυπος δήμος σε θέματα περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1) Δημιουργία προγράμματος πράσινων στεγών. Ξεκινώντας από τα δημοτικά κτίρια μπορεί να επεκταθεί και σε σχολεία, δημόσια κτίρια και τους κατοίκους. Μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 50% με ένα κόστος γύρω στα 30 ευρώ το τετραγωνικό.

2) Δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικούς άξονες (π.χ. Λαγκαδά, Μπουμπουλίνας κ.α.)

3) Φύτευση δέντρων με στόχο το ένα δέντρο ανά κάτοικο.

4) Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

5) Να προχωρήσουμε στη γενναία απόφαση της μείωσης των συντελεστών δόμησης.

6) Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των εναλλακτικών μορφών, ιδίως στα δημόσια κτίρια (φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά τόξα, βιοκλιματικά κτίρια)

7) Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο μπορεί να δημιουργηθεί έτσι ένα ευρύτερο δίκτυο επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης κυρίως στα σχολεία.

8) Δημιουργία εναλλακτικών μορφών διαχείρισης των σκουπιδιών. Δημιουργία δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης, μέτρα κομποστοποίησης των οικιακών σκουπιδιών, των οργανικών και των κομμένων κλαδιών από τα συνεργεία του δήμου.

9) Συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την ανακύκλωση. Εκτεταμένα προγράμματα και κίνητρα για ανακύκλωση μπαταριών, υλικών συσκευασίας και γυαλιού. Η διαλογή στη πηγή είναι ίσως η μοναδική λύση για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ας χρησιμοποιήσουμε την γνώση των ΜΚΟ και ας εκμεταλλευτούμε την εθελοντική διάθεση πολλών συνδημοτών μας.

10) Αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας και απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού.

Σε όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε και την ανάγκη για αλλαγή του συστήματος κοστολόγησης. Σήμερα ο πολιτης πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα τα τετρ. μέτρα της κατοικίας του ή της επιχείρησης του, την αντικειμενική αξία της περιοχής ή το είδος της δραστηριότητας. Όλοι αυτοί οι παράμετροι είναι άσχετοι με την παραγωγή αποβλήτων. Ο δήμος καταβάλει στον διαχειριστή του ΧΥΤΑ κόστος σύμφωνα με τον πληθυσμό του. Εάν αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές διαλογής και ανακύκλωσης, τότε η κοστολόγηση μπορεί να στηριχθεί στην αρχή «πληρώνω ανάλογα με τα απόβλητα που παράγω». Π.χ. θα μπορούσε ο πολιτης να πληρώνει τα τέλη μέσω της αγοράς ειδικών σάκων για τα υπολείμματα, ώστε να πληρώνει λίγα χρήματα αν ευθύνεται για την παραγωγή λίγων αποβλήτων ή περισσότερα εάν δεν συμμετέχει στη μείωση και την αξιοποίηση. Τέτοιες πρακτικές είναι οικείες για τους κατοίκους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Γιατί όχι και στην δική μας «μικρή» Σταυρούπολη;

Φυσικά δεν μπορεί να εκλείψει από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη πόλη, η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά. Η πολιτική του δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας. Να δείξουμε την αντίδρασή μας στην πολιτική «σαλαμοποίησης» που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση και ταυτόχρονα να προτάξουμε ένα σχέδιο που να εμπνέεται από την οικολογική μας ευαισθησία. Ένα σχέδιο που θα αναπτύσσεται γύρω από το σχηματικό αλλά εξόχως σημαντικό σύνθημα «ούτε ένα κυβικό μπετόν στο στρατόπεδο». Ένα τέτοιο σχέδιο έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό το σχέδιο είναι η υποθήκη για μία βιώσιμη και «πράσινη» πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: