29 Ιουλίου 2006

Πως περνάει ο καιρός σας;

Πόσο γρήγορα περνά ο καιρός και πόσο αδιάφορα σφυρίζουμε βλέποντας τον να ταξιδεύει δίπλα μας. Από χειμώνα σε καλοκαίρι, έτσι απλά. Με απορίες, ερωτηματικά και αγωνίες αλλά και με μειωμένη αίσθηση της δράσης, της συμμετοχής. Συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι, δράση για την αλλαγή του.
Τίποτα από αυτά. Απλά παρατηρούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Και με ύφος χιλίων καρδιναλίων μέσα από την πολυθρόνα μας και ανοικτό το air condition καταγγέλουμε αλλά χωρίς να προτείνουμε. Και όταν προτείνουμε κοιτάζουμε να μην ενοχληθεί ο μικροαστισμός μας. Να μην ενοχληθεί ο μικρόκοσμος του δημοσίου υπαλλήλου, του "νοικοκυραίου".
Φωτιές στις χωματερές; Ευτυχώς που είναι μακριά μας. Είναι ;;;
Βόμβες στο Λίβανο; Ευτυχώς που είναι μακριά μας. Είναι ;;;
Ναρκωτικά; Μακριά από εμάς. Πολύ μακριά. Πόσο μακριά ;;;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Π.Κ. Σταυρούπολης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δηλώνει την αντίθεσή της στις «κινητοποιήσεις» που διοργανώνει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης με στόχο την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ.

Ο σημερινός δήμαρχος εκμεταλλευόμενος το φόβο και την ανασφάλεια των κατοίκων, λειτουργεί δημαγωγικά και ψηφοθηρικά και προτείνει την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ και τη λειτουργία του μόνο για τα παιδιά της Σταυρούπολης. Παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο δημιουργεί προεκλογικά γεγονότα που στόχο έχουν την αυξανόμενη ένταση της κρίσης αντί του διαλόγου, της συνεργασίας και της ενημέρωσης των κατοίκων.

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε η κοινωνία της Θεσσαλονίκης με τα επεισόδια της οδού Αναγεννήσεως και του Ευόσμου, έρχεται τώρα ο Δήμαρχος Σταυρούπολης να ξορκίσει το κακό όσο πιο μακριά μπορεί. Λες και η κοινωνική «κηλίδα» των ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστεί με χιλιομετρικά κριτήρια.

Σε μια Θεσσαλονίκη των 15000 περίπου εξαρτημένων από πάσης φύσεως ουσίες, των 72 δηλωμένων θανάτων από ναρκωτικά για το 2005, των 5 θανάτων το μήνα για το 2006, είναι πολυτέλεια να μιλούμε για απομάκρυνση οποιουδήποτε θεραπευτικού προγράμματος.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ:

  • Την κύρια ευθύνη και για την ανασφάλεια των κατοίκων αλλά και για τα λειτουργικά προβλήματα του ΟΚΑΝΑ την έχει ακέραια η κεντρική εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
  • Η ασφάλεια των κατοίκων της γύρω περιοχής είναι αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική αυτοδικίας και δημιουργίας «δυναμικών» κινητοποιήσεων για τον ΟΚΑΝΑ. Εμείς οι Σταυρουπολίτες δεν πρέπει να δεχθούμε να γίνουμε στρατοκράτες – τιμωροί.
  • Είναι κοινός τόπος ότι χρήσεις που δεν χωρούν σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης και δημιουργούν κοινωνικές εντάσεις, περιβαλλοντικές κρίσεις κ.α. «φορτώνονται» στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Θεσσαλονίκης, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση και η ενημέρωση των κατοίκων. Έτσι έχουμε φτάσει σε ακραία τοπικιστικές απόψεις όπως του δημάρχου που προτείνει τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ μόνο για τα παιδιά της Σταυρούπολης.
  • Οι κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που δημιουργούν ασφυκτικά πλαίσια μέσα στα οποία φυτρώνει, υποθάλπεται και συνεχώς αναπτύσσεται η χρήση των ναρκωτικών ουσιών όχι μόνο δεν αίρονται, αλλά συνεχώς οξύνονται καθιστώντας το πρόβλημα εκρηκτικό.
  • Η κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά αλλά και για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου πρέπει να εναρμονισθεί με την κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη. Αυτό είναι πλέον ένα αίτημα επιτακτικό, ώριμο και ρεαλιστικό.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1) Τη στήριξη του ΟΚΑΝΑ από την κεντρική εξουσία (οικονομικά, θεσμικά, ενίσχυση σε ειδικευμένο προσωπικό).

2) Να εφαρμοστεί επιτέλους το αρχικό σχέδιο του ΟΚΑΝΑ που μιλούσε για τη δημιουργία επτά μονάδων μέσα στο οικιστικό ιστό της πόλης και των περιφερειακών δήμων.

3) Αποσυμφόρηση των υπαρχόντων μονάδων με διασπορά πολλών μικρών αντίστοιχων μονάδων στα νοσοκομεία που είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα ότι μπορούν να φιλοξενήσουν τέτοια προγράμματα.

4) Ενίσχυση του έργου του τοπικού αστυνομικού τμήματος με την ύπαρξη επαγγελματιών κοινωνικού προσανατολισμού (κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι).

5) Επέκταση του προγράμματος υποκατάστασης σε όλους τους νομούς της χώρας

6) Ενίσχυση του θεραπευτικού πλουραλισμού έτσι ώστε ο χρήστης – ασθενής να επιλέγει το πρόγραμμα απεξάρτησης που μπορεί να ακολουθήσει.

Παρά του ότι ο φόβος και η ανασφάλεια είναι από τα ισχυρότερα συναισθήματα του ανθρώπου, εντούτοις πιστεύουμε ότι η τοπική μας κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ομάδες των ανθρώπων που μειονεκτούν. Και η πλειοψηφία των κατοίκων της Σταυρούπολης έχει αποδείξει την ευαισθησία που τη διέπει και από την αποδοχή της λειτουργίας του ΨΝΘ αλλά και από τη σημαντική ενσωμάτωση των κατά καιρών προσφύγων.

Π.Κ. Σταυρούπολης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: