26 Δεκεμβρίου 2005

Το παρακάτω κείμενο κατατέθηκε στην κοινωνία του δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης από την Πολιτική Κίνηση του ΣΥΝ. Παλιό όσο αφορά την ημερομηνία παρουσίασής του αλλά επίκαιρο μιας και το πρόβλημα των τοξικών της ΔΙΑΝΑ δεν έχει λυθεί ακόμη. Η αγωνιστικότητα του Δημάρχου, όπως ήταν αναμενόμενο, μειώνεται όσο πλησιάζουν οι χρησματοδοτήσεις από τα πολιτικά κόμματα για τις δημοτικές εκλογές του 2006. Είναι γεγονός ότι η οικολογική ευαισθησία του Δημάρχου αρχίζει και τελειώνει μέσα στα στενά τερτίπια της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί κατά κόρον. Την πραγματική κίνηση για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων της ΔΙΑΝΑ γνωρίζουν όλοι ότι την έκανε το Δίκτυο Πολιτών Δυτικών Συνοικιών. Άνθρωποι που πετάν την κομματική τους ταμπέλα και συνενώνονται για για την επίλυση των μεγάλων υπερτοπικών προβλημάτων.
Ας περιμένουμε για την συνέχεια...



5 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αυτή την ημέρα που οι εορταστικές εκδηλώσεις των υπουργείων και των άλλων φορέων θα σηματοδοτήσουν τη «θέληση» των αρμοδίων για προστασία του περιβάλλοντος, ο λαός της Σταυρούπολης και γενικότερα της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα ζει ένα ακόμη επεισόδιο στο πολύχρονο σήριαλ ΔΙΑΝΑ.
Ένα σήριαλ διάρκειας 25 ετών με πρωταγωνιστές τα απομεινάρια της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων ΔΙΑΝΑ. 400 τόνοι επικίνδυνα τοξικά, μη βιοδιασπώμενα φυτοφάρμακα και πρώτες ύλες για την παραγωγή τους επιμένουν ακόμη να μολύνουν τη ζωή μας και το έδαφός μας. Επιμένουν ακόμη να στέκονται αφύλακτα μέσα στις αυλές μας, χαμογελώντας επικίνδυνα στην υγεία μας και στις ζωές των παιδιών μας.
Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση πολλές. Από την παρανοϊκή αντίληψη περί ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος που ακολούθησαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην αδιαφορία των αρμοδίων και τέλος στον εμπαιγμό από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οδηγηθήκαμε λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στην δημιουργία της βραδυφλεγούς βόμβας της ΔΙΑΝΑ.
Μετά την απομάκρυνση των 800 περίπου τόνων είναι τώρα περισσότερο απαραίτητο από ποτέ η εξεύρεση οικονομικών πόρων για την απομάκρυνση και των υπόλοιπων 400. Η στάση της Νομαρχίας ως άλλου Πόντιου Πιλάτου είναι τουλάχιστον κατακριτέα. Οι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν χρειάζονται την ηθική συμπαράσταση του Νομάρχη αλλά πράξεις για να εξευρεθεί λύση για το καλό όλης της πόλης. Απαιτούν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους πολιτική και άμεση λύση για αυτόν το βραχνά που βαραίνει την πόλη εδώ και 25 χρόνια.
Ο Συνασπισμός έχει φέρει 4 φορές το θέμα στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2001-2005. Μέσω των απαντήσεων των διαφόρων υπουργών φάνηκε η αδιαφορία και η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ΔΙΑΝΑ. Και δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζεται με την ίδια αδιαφορία.
· Το ΤΙΤΑΝ με μια τεράστια επένδυση την τελευταία διετία και με την πιθανή αδειοδότηση λειτουργίας της μονάδας καύσης καταλυτών φαίνεται ότι σταθεροποιείται μέσα στην πόλη και θα συνεχίσει να μολύνει την ευρύτερη περιοχή.
· Τα στρατόπεδα του βορειοδυτικού τόξου αντί να μετατραπούν σε μητροπολιτικά πάρκα κινδυνεύουν να γίνουν οικοδομήσιμοι χώροι.
· Το ΑΓΝΟ μεταμορφώθηκε σε ερείπια και χαλάσματα, και οδεύει προς την πλήρη εκμετάλλευση από ιδιώτες. Η καταλληλότερη λύση που θα έδινε ένα νέο σημείο αναφοράς της πόλης (Δημαρχείο Σταυρούπολης, Κεντρική πλατεία, πνεύμονας πρασίνου κ.α.) φαίνεται να καταλήγει στις καλένδες.
· Οι ελεύθεροι χώροι άθλησης, αναψυχής, παιχνιδιού μειώνονται δραματικά.
Για όλα αυτά η Π.Κ. Σταυρούπολης του Συνασπισμού
q Στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις κινητοποιήσεις των πολιτών των Βορειοδυτικών συνοικιών για τα θέματα περιβάλλοντος και τις συσπειρώσεις τους που ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις ή προτιμήσεις αναπτύσσουν κοινή δράση
q Καλεί όλους τους πολίτες της Σταυρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της Δυτ. Θεσσαλονίκης να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για απομάκρυνση των τοξικών της ΔΙΑΝΑ, για ένα καλύτερο μέλλον.

Γιατί το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.
Γιατί η υγεία μας είναι πολύ ακριβή για να τη χαρίσουμε σε άλλους.
Γιατί τη γη μας δεν τη κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας αλλά τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΑ

Π.Κ. Σταυρούπολης του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: