19 Νοεμβρίου 2008

Για το διακύβευμα της κρίσης

Η συνεχιζόμενη και διαρκώς εντεινόμενη οικονομική κρίση προσδιορίζει κατά πολλούς το τέλος του ιδεολογήματος του νεοφιλελευθερισμού. Ενός νεοφιλελευθερισμού που επενέβηκε και ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων (σοσιαλδημοκρατικών και κεντροδεξιών). Για περίπου 30 χρόνια άλωσε στην πραγματικότητα όλη την κληρονομιά του νεωτερικού κράτους και φυσικά όλη την κεϋνσιανή παράδοση. Ο νεοφιλελευθερισμός μετέφερε την ατομική πρωτοβουλία από την οικονομία στην πολιτική και κατόπιν σε όλη την κοινωνία. Ηγεμόνευσε καταρρίπτοντας σύνορα, φραγμούς, συλλογικότητες. Μπόλιασε την κοινωνία με την λατρεία των οικονομικών δεικτών, αποφεύγοντας με σαφή τρόπο τον πολιτικό λόγο. Με το προκάλυμμα του «τέλους της ιστορίας» μίλησε για το μονοσήμαντο τρόπο ανάπτυξης του δυτικού κόσμου. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από τον άγριο κόσμο της ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στην προσπάθεια επανένταξης του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα. Είναι κι αυτή μια ένδειξη της αλλαγής. Εντούτοις κυρίαρχο ρόλο αναζητεί να παίξει ο πολιτικός διάλογος, ή αλλιώς, η πολιτική σύγκρουση. Επανεντάσσεται στη δημόσια συζήτηση ο ρόλος της πολιτικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπαίνουν αμείλικτα τα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις θα καθορίσουν τις διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών οργανισμών.

Τι κράτος θέλουμε; Μέχρι ποιού σημείου θα υπάρχει παρέμβαση του δημοσίου στην οικονομική σφαίρα; Τι είδους αναπτυξιακό μοντέλο θα επιζητήσουμε; Ποια πρέπει να είναι η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι στόχο έχουμε για την ΕΕ; Ποια διοικητική δομή της χώρας είναι πιο αποδοτική; Ποια είναι τα όρια της αγοράς; Ποια ορίζουμε ως δημόσια αγαθά και κατ’ επέκταση με ποιους τρόπους θα γίνει η υπεράσπισή τους; Ποια θα είναι η σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε ένα νέο περιβάλλον; Τα πολιτικά υποκείμενα ποιους θα επιδιώξουν να εκπροσωπήσουν;
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν – όπως προαναφέραμε – τις νέες διαιρετικές τομές. Οι κεντρικές κατευθύνσεις που θα δώσουν αυτές οι απαντήσεις θα πλαισιώσουν στην πραγματικότητα ένα νέο μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Αυτός ο μετασχηματισμός της κοινωνίας προϋποθέτει – κάτι που πρέπει να επιδιώκει η Αριστερά – την ηγεμονία της σε ιδεολογικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο. Στην έννοια όμως της ηγεμονίας ενυπάρχει ως συστατικό στοιχείο η σύγκρουση, η βία. Στην δημοκρατία η σύγκρουση είναι καθοριστικός όρος λειτουργίας της. Δηλαδή υπάρχει το δημοκρατικό παράδοξο της σύγκρουσης αντίθετων πόλων, σε μια εποχή όπου το ιδεολογικό φορτίο της βάρυνε ακόμη περισσότερο από την έννοια και την πρακτική της συναίνεσης. Καταλήγουμε δηλαδή στο συμπέρασμα ότι με δημοκρατικούς όρους μπορεί να επιτευχθεί η σύγκρουση, μπορεί να επιτευχθεί η ηγεμονική στάση των αριστερών ιδεών, μπορεί να επιτευχθεί αυτό που λέμε υπέρβαση του καπιταλιστικού συστήματος και μετασχηματισμός του προς κάτι πιο ανθρώπινο. Είναι απαραίτητο δηλαδή σήμερα να μιλήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια για δημοκρατικότητα του πολιτεύματος και για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Γιατί σε τελική ανάλυση οι απαντήσεις που χρειάζεται να δώσει η σύγχρονη Αριστερά συμπεριλαμβάνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΣΕ ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ?..
ΧΑΘΗΚΕΣ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Η ειρωνία σου έχει καμία σχέση με το κείμενο;
Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΙΡΩΝΙΑ! ΟΙ ΤΕΛΙΤΣΕΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΕΙΡΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΥΠΑΡΚΤΗ ΠΡΟΣΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!, ΙΣΩΣ ΤΟ "ΡΕ" ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ, ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΙΣ!,ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι πραγματικά, να σε διαβάζω ξανά![Είχες όντως χαθεί...]. Δεν μπορώ, παρά να συμφωνήσω τόσο στα καίρια ερωτήματα που θέτεις όσο και για την ακροτελεύτια φράση. Τώρα που η "μεγάλη διήγηση" έχει οριστικά ταφεί, τώρα που η "σύγκρουση" οφείλει να γίνεται σε υπερεθνικά πεδία, τώρα οι απαντήσεις της ανανεωτικής αριστεράς επιβάλλεται να συγκροτούν ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Με την καλημέρα μου!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλώσόρισες, ρε.... Πάντως θα ήθελα να δω και μερικές ιδέες-προτάσεις πιο συγκεκριμένες (χωρίς να διαφωνώ στο ιδεολογικό πλαίσιο).

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΟΨΙΜΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ Επειδή τον τελευταίο καιρό κυκλοφόρησαν στην περιοχή μας προκηρύξεις της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ που επικαλούνται συμμετοχή του πολίτη στη λήψη αποφάσεων θέλουμε να μας απαντήσει ο επικεφαλής της νέας παράταξης στα παρακάτω ερωτήματα : ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ; ΘΥΜΑΤΑΙ Ο κ.ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΑΣ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΞΙΩΜΑ; ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΙΔΕ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΓΙΝΕ, ΜΟΛΙΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΘΕΣΟΥΛΑ ΤΟΥ; ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ; Δεν θα θέσουμε άλλα ερωτήματα προς το παρόν, αλλά θα απευθύνουμε μια προειδοποίηση προς ΟΛΟΥΣ τους πολιτικούς δεινόσαυρους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ που τόσα χρόνια υφαρπάζουν την ψήφο των πολιτών χωρίς να κάνουν τίποτα γι’αυτούς εκτός από ρουσφέτια. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ .Η σημερινή διοίκηση ,με την συμμετοχή του κ. Κουτσονικόλα ,άνοιξε την κερκόπορτα για να αλώσουν οι πολίτες το κάστρο της εξουσίας, επικαλούμενη την συμμετοχή του πολίτη και την διαφάνεια. Και επειδή κάποιοι θα πιπιλήσουν την καραμέλα ότι είμαστε προβοκάτορες(να θυμίσουμε στον κ. Κουτσονικόλα ότι το καλοκαίρι του 2007 ,όταν κυκλοφορήσαμε ένα κείμενο που στρεφόταν κατά της διοίκησης πρώην και νυν, για την έλλειψη κλιματιστικών στους βρεφικούς σταθμούς, το χαρακτήρισε προβοκατόρικο αλλά δεν τον είδαμε να καταγγέλλει την διοίκηση και να δημιουργεί παράταξη),θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι είμαστε μια ομάδα πολιτών που ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις αλλά μας ενώνει κοινός σκοπός, η επίλυση των καθημερινών μας προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σαν πολίτες, αλλά από εδώ και πέρα και η αντιμετώπιση αυτών που τα προκαλούν. Φυσικά εννοείται ότι δεν στρεφόμαστε μόνο κατά της νέας παράταξης, αλλά θα μας βρει απέναντί του όποιος θελήσει να κάνει πιόνια του τους πολίτες. ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ¨¨ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ¨¨. ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ