19 Σεπτεμβρίου 2007

Η μεγάλη ντροπή της Κορώνειας


Σήμερα ξεπερνώ την πολιτική πραγματικότητα και εισέρχομαι στην «πραγματική» πραγματικότητα. Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και μια κυβέρνηση που έχει πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα και προφανώς τις ίδιες πολιτικές. Μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται και μια είδηση που ταρακουνάει εμάς εδώ στη Θεσσαλονίκη και δεν αγγίζει κανέναν υπεύθυνο.

Νεκρά πουλιά στη λίμνη της Κορώνειας λόγω της υπερσυγκέντρωσης τοξικών ουσιών από τη πτώση της στάθμης του νερού.

Μεγαλώσαμε με μια αόριστη περηφάνια για τις λίμνες του Λαγκαδά (Κορώνεια, Βόλβη). Στην πορεία όμως υπάρχει ο βούρκος της Κορώνειας και η λίμνη της Βόλβης. Οι αιτίες πολλές:

Ανεξέλεγκτη άρδευση για ποτιστικές καλλιέργειες.

Δημιουργία μικρής έκτασης βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Λαγκαδά χωρίς υποδομές, με αποτέλεσμα τη διοχέτευση αποβλήτων (κυρίως από βαφεία) στη λίμνη. Ευτροφισμός λόγω της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων στην λογική της εντατικοποίησης της παραγωγής (βλέπε και λίγο επιδοτήσεις).

Ερημοποίηση του χειμάρρου Μπογδάνα, κύριου τροφοδότη της λίμνης και τμήμα του δικτύου NATURA 2000, και ταυτόχρονα αμμοληψίες από την περιοχή με αποτέλεσμα την αλλαγή της κοίτης.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αλλάξει άρδην το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να αλλάξει το υδροβόρο μοντέλο γεωργικής πρακτικής.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ η οποία διέταξε ελέγχους και κλείσιμο των βιομηχανιών που ευθύνονται για την μόλυνση της λίμνης.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ η ενθάρρυνση των οικολογικών και βιολογικών καλλιεργειών ακόμη και με τη δημιουργία ενός Κέντρου Βιολογικών Ερευνών και Εφαρμογών σε δικτύωση με άλλους βιοκαλλιεργητές της Ελλάδας.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να κλείσουν όλες οι παράνομες γεωτρήσεις και να ελέγχονται όλες οι νόμιμες.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να πάρουμε μέτρα τώρα. Αφήστε τα σχέδια επί χάρτου και παρτε επιτέλους γενναίες πολιτικές αποφάσεις.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ έχεις δίκαιο αλλά περιμένω να δω πως θα αντιδράσει η τοπική κοινωνία... Περιμένω και φοβάμαι...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Η τοπική κοινωνία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, εκτός ελαχίστων και φωτεινών εξαιρέσεων. Η δε τοπική ηγεσία συσκέπτεται με την παρουσία του νομάρχη. Μέχρι να πράξει...

Να η ευκαιρία για ένα τοπικό κίνημα, μιας που είναι και της μόδας (πολιτικής και εκλογικής)!

tsalimi είπε...

Πιθανόν να γνωρίζεις πως, τοπικοί φορείς, ενώ επικαλούνται τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες που προστατεύουν το περιβάλλον όταν είναι να μιλήσουν για τον ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, καταγγέλουν τις ίδιες ακριβώς Συνθήκες όταν υπεραμύνονται του δικαιώματός τους για επέκταση της οικιστικής ανάπτυξης προς τη μεριά της λίμνης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο tsalimi. Υπαρχουν ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις.
Αυτό όμως μήπως είναι και το αποτέλεσμα μιας πελατειακής σχέσης με την κοινωνία; Μιας κερδοσκοπικής και υπερφίαλης ενασχόλησης με τα κοινά; Μιας λογικής που έχει κατακλύσει την ελληνική κοινωνία που λέει μακριά από εμένα και όπου να 'ναι(περίπτωση Μαυροράχης), ενώ ταυτόχρονα επιβουλεύονται το δημόσιο χώρο προς όφελος λίγων και εκλεκτών;

έφη είπε...

Τοκ τοκ!
Να μπω;
Της γειτονιάς και γω. Γειά σου τσαλίμι.
Επί του θέματος. Για να αντιδράσουν οι άρχοντες πρέπει ή να είναι ώριμοι, ή να δεχτούν πίεση από την τοπική κοινωνία. Για να αντιδράσει η τοπική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει. Και μάλλον να είναι και ώριμη. Δηλαδή όταν λες σε κάποιον ξέρεις το 2027 η λίμνη θα είναι έτσι αν κάνουμε κάτι και έτσι αν δεν κάνουμε κάτι, να μη σκέφτεται ότι μέχρι τότε μπορεί να έχει πεθάνει, αλλά να σκέφτεται ότι τα παιδιά του θα κληρονομήσουν αυτά που αφήνει. Μετά εκτός από το να καταλάβει θα πρέπει να μπορεί να κάνει και κάτι. Ας πούμε για το Θερμαϊκό, τι μπορώ να κάνω εγώ; να πάρω οικολογικό σαμπουάν;
Πάντως αν κάνετε τοπική οικολογική κίνηση βάλτε και μένα. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά τρεις κι ο κούκος δε ξέρω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Όσο το σύστημα στοχεύει στη μονόπλευρη ανάπτυξη του τόσο η καταστροφή του περιβάλλοντος θα γίνεται εντονότερη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

@efi Και φυσικά να μπείς και να πεις κι ένα τραγούδι:)
Έχεις δίκιο. Όμως εμείς μένουμε στη λογική του να περιμένουμε να ωριμάσει η κοινωνία ή προσπαθούμε να την ωριμάσουμε δλδ να τις δώσουμε να καταλάβει ότι αυτό είναι το μέλλον των παιδιών της; Καμία μηχανή στον κόσμο δεν είναι αεικίνητη. Έτσι και οι κοινωνίες δεν κινούνται από μόνες τους αλλά μέσα από συνεχείς διεργασίες, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις.
Για την οικολογική κίνηση είμαι μέσα, αλλά μήπως εγώ προσωπικά στιγματίσω κάτι τέτοιο; Ε και ναι. τρεις και ο κούκος θα είμαστε όπως είμαστε παντού έτσι. Παντού μειοψηφία.
@Δείμο τι εννοείς με την έννοια της μονόπλευρης ανάπτυξης; Να το εξηγήσεις γιατί ακόμη και η έννοια της ανάπτυξης έχει τα δικά της όρια.