16 Απριλίου 2007

Ο υποσταθμός απειλεί τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας

Επί της οδού Λαγκαδά, δίπλα ακριβώς από το στρατόπεδο Παύλου Μελά, υπάρχει εδώ και χρόνια ένα μπλοκ πολυκατοικιών και καταστημάτων. Άνθρωποι που με προσπάθεια μιας ζωής μπορέσανε και αγοράσανε ένα διαμέρισμα ώστε να βάλουν το κεφαλάκι τους κάτω από δικά τους «κεραμίδια». Καταστηματάρχες που εναγωνίως πολεμάνε την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της αγοράς.

Σ’αυτό το μπλοκ, υπάρχει κι ένα μαύρο πανό κρεμασμένο. Μαύρο σαν τη ζωή που ζούμε ή σαν αυτή που επιφυλάσσεται στα παιδιά μας. Τα γράμματα γραμμένα με σπρέι και όχι καλλιτεχνικά και ορθολογιστικά στημένα. Το μαύρο πανό υπήρχε και πριν τις δημοτικές εκλογές. Όταν γείτονες κρεμούσανε τα δικά τους συνθήματα, υπερασπιζόμενοι τον εκλεκτό τους, το μαύρο πανό, ως αιρετικό, διατύπωνε ένα χρόνιο αίτημα των περίοικων, χωρίς να υποστηρίζει κανέναν. Απλώς ήθελε να δώσουν σημασία στην ύπαρξη του, οι περαστικοί και οι κάτοικοι.

Η αγωνιστικότητα πολλών κάμφθηκε με το χρόνο. Είδαν κι απόειδαν ότι με το κράτος και το μονοπώλιο της ΔΕΗ δεν μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα. Κι ας είχαν μαζέψει μερικοί στοιχεία που δείχνουν την επικινδυνότητα του υποσταθμού. Κι ας είχαν βγάλει φωτογραφίες με την εξέλιξη του έργου. Κι ας φοβήθηκε η ΔΕΗ και έβαλε ιδιωτική security να φυλάει το χώρο, μήπως κι έρθουν οι σύγχρονοι σαμποτέρ οικογενειάρχες και παιδιά.

Όλον αυτό τον καιρό η ΔΕΗ δούλευε στο εργοτάξιο. Ταμπέλα που να λέει τι σόι έργο είναι αυτό δεν είδανε ποτέ. Σαν να μην υφίσταται πουθενά. Φοβούνται, τρέμουν, απαξιούν; Δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι το μαύρο πανό θα μείνει εκεί, να συντροφεύει εφιάλτες και να προμηνύει θύελλες.

ΥΓ. Στον Παρθένη και σε μερικούς ρομαντικούς που ακόμη επιμένουν.

9 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άφωνα στους ρομαντικούς κι από εμένα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Το ζήτημα Δείμο, είναι να μην είμαστε άφωνοι απέναντι στην κεντρική εξουσία και στο θηρίο της ΔΕΗ.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Καλά δεν είπαμε κι έτσι. Εννούσα χωρίς περαιτέρω σχόλιο στο κείμενό σου. Τα είπες όλα.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά ο Δήμος Σταυρούπολης τι κάνει με αυτό το ζήτημα? η Νέα Διοικηση προεκλογικά είχε δεσμευτεί πως θα λύσει το πρόβλημα ΑΜΕΣΑ!!!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Επιτέλους ένα προβοκατόρικο σχόλιο!

Το άμεσο στον πολιτικό χρόνο γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι μια έννοια ευμετάβλητη. Για άλλους σημαίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για άλλους μέσα στην τετραετία. Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει η νέα διοίκηση. Πιθανόν και τίποτα. Όπως άλλωστε και η προηγούμενη. Το ζήτημα είναι πως εμείς οι κάτοικοι της περιοχής αφήσαμε αυτό το έργο να εξελιχθεί. Πως παρατήσαμε τους λίγους εώς ελάχιστους περίοικους να παλεύουν με το τέρας της ΔΕΗ, ενώ εμείς δροσιζόμασταν πίσω από τα air condition με τα 24000 Btu. Που δεν κινήσαμε ποτέ σοβαρά όλα τα ένδικα μέσα. Που δεν βρεθήκαμε μαζί τους στους αγώνες τους (δεν αναφέρομαι σε ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, αλλά στην πλειοψηφία). Που το μόνο μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε το σπιτάκι μας ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, να παίζει το home cinema και να στεγνώνει τα ρούχα το ενεργοβόρο στεγνωτήριο.

Αντί να καταγγείλουμε τη ΔΕΗ για τη κακή συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου και να αναθεωρήσουμε την άποψή μας για την κατανάλωση του ρεύματος, ζητούμε από τις διοικήσεις του δήμου να λύσουν το πρόβλημα. Λες και η πίεση ασκείται μόνο γραφειοκρατικά.

Δε λέω ότι η προηγούμενη διοίκηση τα έκανε λάθος και η σημερινή τα κάνει σωστά. Πρέπει πάντα όμως να υπολογίζουμε τι παραλαμβάνει ο καθένας. Άλλωστε τα δείγματα γραφής θα φανούν με τον καιρό και θα κριθούν στις επόμενες εκλογές.

Ο σκοπός του ποστ ήταν αν ευαισθητοποιηθούν πολίτες. Αν είναι να γίνει αυτό στη βάση του τι κάνει η διοίκηση τότε χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου,αλλα με ευχολόγια περι κατανάλωσης δεν γίνεται τίποτα,εισηγήσου εσύ π.χ στο κόμμα σου εκεί που κάνει διαμαρτυρίες για τα ομόλογα! και σωστά κάνει, ας οργανώσει και μια διαμαρτυρία για τον Υποσταθμό να μαζευτεί εκεί ο κόσμος να έρθουν και τα Μ.Μ.Ε (αναγκαίο κακό!) αλλα και πάλι πολύ φοβάμαι πως δέν θα βγεί τίποτα, μάλλον βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και το άσχημο είναι πως οι διοικούντες το γνωρίζουν πολύ καλά.

roidis είπε...

τι να πει κανείς. μέσα στη Σταυρούπολη υποσταθμός;...και δίπλα το στρατόπεδο που εδώ και πολλά χρόνια ζητούν οι κάτοικοι να τους αποδωθεί;

Ποιος ακούεις Ο Δήμος και ο δήμαρχος τι στο διάολο (συγνώμη) κάνουν!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μερικές φορές απλά το νερό ακολουθεί το δρόμο που ο αγρότης χάραξε. Ο νέος αγρότης θα χρειαστεί να εργαστεί διπλά για να φτιάξει νέο αυλάκι και να στρέψει αλλού το νερό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Αγαπητέ roidi σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Ένα μικρό ιστορικό χωρίς πολλές λεπτομέρειες, για να καταλάβουμε περίπου όλοι μας τι ακριβώς συμβαίνει.
Η πρόβλεψη για τη δημιουργία του υποσταθμού χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 80, όπου στο ΓΠΣ του Τσακίρη (τότε δήμαρχος) χαρακτηρίζεται χώρος εντός του στρατοπέδου για τον υποσταθμό. Κατόπιν αντιδράσεων των κατοίκων ο συγκεκριμένος χώρος μεταφέρεται σε κάθε αναθεώρηση του ΓΠΣ σε διαφορετικό μέρος. Τελικά το σημερινό σημείο που χτίζεται ο υποσταθμός βρίσκεται περίπου 30 μέτρα από τη Λαγκαδά, 10 μέτρα από σχολείο, γήπεδο και εκκλησία και περίπου στα 15 μέτρα απο οικοδομές.
Το τεχνικό κομμάτι συμπυκνώνεται στη λογική της ανάγκης της ευρύτερης περιοχής της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης για περισσότερα φορτία. Αυτό είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο.
Σε ανοικτή σύσκεψη παρουσία του τότε υφυπουργού Σαλαγκούδη διατυπώθηκε από πλευράς υπουργείου η θέληση να μεταφερθεί αρκεί να υποδειχτεί χώρος κατάλληλος απ΄το Δήμο. Ο κ.Παπαδόπουλος (τότε δήμαρχος) τότε ήταν ανέτοιμος να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση και έμεινε στη μαξιμαλιστική στάση του να φύγει ο υποσταθμός. Κατόπιν τούτου το μοναδικό που έγινε ήταν η σιωπή από πλευράς Παπαδόπουλου.
Οι κάτοικοι προέβησαν σε πολλές κινητοποιήσεις. Συγκεντρώσεις, πορείες, αποχές απο τα σχολεία, ακτιβίστικες ενέργειες. Βλέποντας το άγονο των κινητοποιήσεων οδηγήθηκαν σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πολλοί δε, βαρέθηκαν και αποδέχτηκαν το γεγονός.
Στο ΣτΕ η προσφυγή έτρεχε με βασικό όπλο τη μη έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Όμως με απόφαση Σουφλιά εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι κατόπιν εορτής φυσικά.
Ένα από τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν κατά καιρούς ήταν ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πρόταση από πλευράς Δήμου για το θέμα. Υπήρχαν μάλλον δύο βασικές κατευθύνσεις. Η μία έλεγε τελείως όχι στον υποσταθμό, η άλλη υποστήριζε τη μεταφορά του σε μέρος εντός του στρατοπέδου που θα έχει μικρότερες επιπτώσεις. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Το ΥΠΕΘΑ πούλησε συγκεκριμένο κομμάτι του στρατοπέδου στη ΔΕΗ, μάλλον για να καλύψει τα όποια χρέη προς αυτή, και μάλιστα τέτοιο κομμάτι που δεν θα επηρεάσει την προσδοκούμενη από το ΥΠΕΘΑ εκμετάλλευση του χώρου του στρατοπέδου.
Το τι θα καταφέρει να κάνει η νέα διοίκηση δεν το γνωρίζω. Η θέληση της είναι μάλλον να βγει μπροστά και να σηκώσει το θέμα στα ΜΜΕ. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να καταφέρει. Κι εδώ δυστυχώς για όλους μας θα συμφωνήσω με τον Δημόκριτο ότι υπάρχει σχεδόν τετελεσμένο γεγονός με την αρωγή του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΥΠΑΝ.

Δημόκριτε, δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν οποιοδήποτε κόμμα σε μια τέτοια διαμαρτυρία. Μάλλον περισσότερο θα απομακρυνθούν θεωρώντας ότι καπελώνεται η κατάσταση. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα κόμματα είναι είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις κα), είτε της έμμεσης στήριξης των όποιων κινητοποιήσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Μόνο η δική μας βούληση μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα.