04 Απριλίου 2007

Η Ευρώπη βρήκε τρόπο να ξεπεράσει το παρελθόν της!!

Η ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων είναι πια γεγονός. Σε μια εποχή όπου δεν υπάρχουν πια βεβαιότητες, υπάρχουν όμως άνθρωποι και πολιτικά υποκείμενα που τις ψάχνουν, έρχονται με βασανιστικό για πολλούς τρόπο φαντάσματα που ξεπηδούν από τις στάχτες του παρελθόντος. Έτσι μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προσπάθησε να ψηφίσει η ΕΕ, έρχεται η κυβέρνηση της Πολωνίας να στιγματίσει τους Πολωνούς που πολέμησαν με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες κατά του Φράνκο, χαρακτηρίζοντάς τους ως προδότες. Η διαγραφή του παρελθόντος και η νέα γραφή της Ιστορίας, όπως βολεύει κατά κύριο λόγο τους πολιτικούς άρχοντες κάθε χώρας, πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο. Έτσι αναδημοσιεύω από τα Λεξίδια και το Μαύρο Πρόβατο την έκκληση των "Φίλων των μαχητών στη Δημοκρατική Ισπανία", προκαλώντας τους δημοκρατικούς πολίτες να συνεισφέρουν με την υπογραφή τους.

Αξίζει λοιπόν να βάλουμε την υπογραφή μας εδώ.
Επίσης ως link το κείμενο του Μιχάλη Μήτσου.

Το κείμενο της έκκλησης:
"Η κυβέρνηση της Πολωνίας λαμβάνει αυτές τις ημέρες σειρά μέτρων που αποσκοπούν στο να εξοβελιστεί από την ιστορία της χώρας η μνήμη των πολωνών που πολέμησαν με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες για την υπεράσπιση της ισπανικής δημοκρατίας ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση των Φράνκο, Χίτλερ, Μουσσολίνι, Σαλαζάρ. Οι μπριγαδίστες χαρακτηρίζονται από τις πολωνικές αρχές «προδότες και εγκληματίες».
Ενάντια στα μέλη των ταξιαρχιών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νομοσχέδιο και πλήθος διατάξεων που προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση σύνταξης αντιστασιακού, αλλαγή ονομασίας ενός δρόμου και ενός σχολείου της Βαρσοβίας με τις οποίες τιμάται η μνήμη των παλιών πολεμιστών της ταξιαρχίας Ντομπρόφσκι. Για την πολωνική κυβέρνηση, οι μπριγαδίστες ήσαν «προδότες» διότι πήγαν να πολεμήσουν στην Ισπανία για να «οικοδομήσουν τον κομμουνισμόν» κι έτσι συνέβαλαν «εις την κατίσχυσιν του ολοκληρωτικού καθεστώτος» σχηματίζοντας «μιαν ομάδα επιρροής» στα πλαίσια του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος.
Οι πολωνικές αρχές έχουν ήδη σβήσει από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στη Βαρσοβία τα ονόματα των κυριοτέρων μαχών (Έβρος, Μπρουνέτα, Χάραμα) στις οποίες συμμετείχαν οι πολωνοί πολεμιστές στις διεθνείς ταξιαρχίες στην Ισπανία.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ισπανία, πολυάριθμοι πολωνοί κομμουνιστές και μη κατετάγησαν στις διεθνείς ταξιαρχίες. Η δική τους ταξιαρχία [τάγμα] έφερε το όνομα του Νρομπρόφσκι. Πολλές εκατοντάδες, έπεσαν νεκροί στη μάχη και η πλειοψηφία όσων επιβίωσαν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της ναζιστικής κατοχής. Η Πολωνία εξαλείφει από την Ιστορία τους μπριγαδίστες ενώ στην Εσθονία αποδίδονται επανειλημμένα επίσημες τιμές στα παλιά μέλη των SS. Χωρίς καμμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι δύο χώρες είναι ανάμεσα στα 27 μέλη της.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Βαρσοβία προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην Ισπανία. Στο Παρίσι, η Ένωση φίλων των αγωνιστών υπέρ της δημοκρατικής Ισπανίας σας καλούν να υπογράψετε αυτό το κείμενο διαμαρτυρίας, που θα απευθυνθεί στην πολωνική κυβέρνηση."

7 σχόλια:

ioannisk είπε...

Το πρόβλημα μου είναι πως η κατάσταση στην Πολωνία ήταν γνωστή πριν γίνει η διεύρυνση.

Δεν ξέρω πόσ αποτελεσματικές είναι τέτοιες πρωτοβουλίες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν επιχείρημα "Ξενόφερτη προσπάθεια (οι κακοί ξένοι) ενάντια στην χώρα μας".

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έσπευσα. Δεν το ήξερα. Και τώρα πια έστω και αργά είναι καιρός να ενημερωθώ καλύτερα.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Oxi στήριξη πρωτοβουλιών από αυτούς που κάνουν ουρά για την ένταξή τους στο ΔΟΛ, η από

εκείνους που γέμισαν προεκλογικά ένα θέατρο για να συναντήσουν τον ΓΑΠ και ο οποίος τελικά δεν πήγε η από

"υπαλλήλους" δημοσιογράφους η

"επαγγελματίες της διανόησης!" και της πολιτικής μας ζωής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Γιάννη, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτή τη λογική, φυσικά και μπορεί. Αντίστοιχα και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποίησει αυτό το επιχείρημα σε σχέση με τη δίωξη του blogger, όπως και η κινέζικη κυβέρνηση για τις κατά καιρούς καταδίκες για την παιδική εργασία. Το ζήτημα είναι κατά πόσο γίνεται προσπάθεια αντίδρασης από τους δημοκράτες για την "παραχάραξη" ή το "διαφορετικό" γράψιμο της ιστορίας ανάλογα με τις πολιτικές τοποθετήσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Άλλωστε η πραγματική ιστορία δεν γράφεται στα κοινοβούλια.

Για το πρόβλημα του ελλείμματος της διεύρυνσης της ΕΕ το έχουμε ξανασυζητήσει και γνωρίζεις πολύ καλά τις απόψεις μου.

Δήμο μου κάλλιο αργά παρά ποτέ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Τάσο, η πρωτοβουλία πάρθηκε κατ' αρχήν από Γάλλους που μάλλον καμία σχέση δεν έχουν με το ΔΟΛ ή με τον ΓΑΠ. Εντούτοις δεν νομίζω ότι είναι σωστό να κάνουμε δίκη προθέσεων.

Εάν την πρωτοβουλία στην ελληνική επικράτεια την προωθούσε το κομμάτι του "ανεξάρτητου" δημοσιογραφικού κόσμου, τότε θα λέγαμε κατ' ευθείαν ναι; Εκεί είναι δλδ το πρόβλημά μας;

Ας μείνουμε στην ουσία και όχι στα παραφερνάλια. Το τι υποστηρίζει ο καθένας στην πολιτική σκηνή της χώρας ουδόλως με ενδιαφέρει, εάν είναι να πολεμήσω ενάντια στη λογική της ταυτοποίησης του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Ανώνυμος είπε...

Επισημαίνοντας αυτό που ήδη έγραψε ο Αντώνης: ότι την πρωτοβουλία είναι γαλλική, να συμπληρώσω κάτι προς τον Τάσο, ως δημοσιογράφος που έχει γράψει κατά του ΔΟΛ (ας κάνω τη δήλωση προκαταβολικά):
1. όσοι έχουμε ανάγκη, εργαζόμαστε. Όσοι δημοσιογραφούν, λοιπόν, εργάζονται στα συγκεκριμένα μαγαζιά που υπάρχουν και που ανήκουν σε συγκεκριμένους ανθρώπους και εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ελέγχουν κάθε αράδα -στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται για κάποια -λίγα αν και σημαντικά- θέματα και αδιαφορούν για τα υπόλοιπα, τουλάχιστον μέχρι να ενοχληθεί σφόδρα κάποιος που σε εκέινη τη φάση τους ενδιαφέρει και τους θέσει θέμα. Ως εκ τούτου η ελευθερία των συντακτών στα Μέσα είναι μεγαλύτερη από όση συνηθίζει ο κόσμος να υποστηρίζει -γι' αυτό, άλλωστε, είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες των δημοσιογράφων.
2. Τα σημερινά ΜΜΕ, διεθνώς, όχι μόνον εδώ, λειτουργούν πολυσυλλεκτικά: δίνουν βήμα σε δημοσιογράφους-αρθρογράφους διαφορετικών απόψεων γιατί, πολύ απλά, ως επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για όλο το κοινό.
Θεωρώ, λοιπόν, πως δεν έχει νόημα να χρεώνει κανείς τις πρωτοβουλίες συντακτών -που, εν προκειμένω δεν υπάρχουν- στα ίδια τα ΜΜΕ.
Καλές γιορτές

ΤΑΣΟΣ είπε...

Λάμπρο Τσουκνίδα

Δεν αναφερόμουν σε κανένα εργαζόμενο αξιοπρεπή δημοσογράφο.
Αλλά σε αυτούς που γράφουν με σκοπιμότητα, που στερούνται ιδεολογίας, που γράφουν εξ ίσου καλά? σε όλα τα έντυπα του υπάρχοντος "πολιτικού φάσματος" και φυσικά σε αυτούς που περιμένουν να μπούν στα μεγάλα η μικρά συγκροτήματα (ακόμη και δωρεάν!) και γράφουν η σχολιάζουν ανάλογα.