Η κυβέρνηση της ΝΔ όρισε μια "επιτροπή σοφών" στην οποία προεδρεύει ο Γιάννης Μαρίνος, διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου και πρώην ευρωβουλευτής, με στόχο να καταθέσει προτάσεις για την οικονομία. Φαίνεται ότι πήραν πολύ σοβαρά το ρόλο τους και φυσικά εκτός από την οικονομία αποφάσισαν να προωθήσουν και ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις για θέματα που επηρεάζουν όλη την κοινωνία. Σε έκθεση 72 σελίδων προτείνουν:
- Πλήρη απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου ενέργειας και υπηρεσιών (μετά τον Μπολγκενστάιν έρχεται το Μαρινοστάιν)
- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (προφανώς δεν χωράει κανένα κριτήριο επιστημονικότητας στον ορισμό κλειστά επαγγέλματα)
- Ποινικοποίηση ή περίπου κατάργηση των απεργιακών κινητοποιήσεων στο στενό δημόσιο τομέα (οι απεργίες φταίνε για το έλλειμα)
- Δρομολόγηση ρυθμίσεων που θα προστατεύουν με αυστηρό τρόπο τα δικαιώματα ιδιοκτησίας (π.χ. έναντι απεργιών, καταλήψεων κ.α.)
- Περιορισμός του βάρους των φόρων στο 1/3 του εισοδήματος και στο 1/1000 επίτης αξίας για τη φορολογία ακινήτων (χωρίς φορολογική κλίμακα;).
Ο Αλογοσκούφης βέβαια έσπευσε να διευκρινήσει ότι αυτές οι προτάσεις δεν τον δεσμεύουν.
Ας είναι...
4 σχόλια:
Επιτέλους, είπα έπαθε τίποτα;
Λοιπόν, σοφοί ή μη σοφοί εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το μήνυμα πέρασε και ήδη βλέπω bloggers να γράφουν στη λογική που τόσα χρόνια καλλιεργείται για το δημόσιο τομέα κλπ. Ανάλογα πάντως δημοσιεύματα διάβασα και στην Καθημερινή και αλλού.
Μην ξεχνάς ότι τα ίδια πρέσβευε και το ΠΑΣΟΚ και προσπάθησε να το πραγματοποιήσει, αλλά πιο σώφρονες εκείνοι το έκαναν λάου-λάου. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι πρόκειται για επιταγές της ΟΝΕ και της ΕΕ.
Σχετικά με τις απεργίες δεν ξέρω τι να πω. Χρόνια πια συκοφαντούνται. Και δε φτάνει μόνο η συκοφάντηση για τη δήθεν ταλαιπωρία των πολιτών ή της βολεμένης ομάδας του ρετιρέ που ζητάει κι άλλα μπλα, μπλα, αλλά τώρα προχωράνε σε πιο άγρια -όπως λες κι εσύ- σχέδια. Τυχαία μετά το περιστατικό με τον Κύπριο αυξήθηκαν οι συγκρούσεις αναρχικών με αστυνομικούς και μολότωφ; Άσε που για τα άλλα ξέρουμε πολύ καλά ποιος πληρώνει το ελληνικό Κράτος.
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε;
Άκυρο το πρώτο σχόλιο. Τώρα είδα το πρώτο κείμενο (που είναι δεύτερο στη σειρά). Να περνάς καλά με το γιο σου. Να χαρείτε τις διακοπές σου των Χριστουγέννων. Βάλε, ρε, καμία φωτογραφία του.
ΥΓ Καλές γιορτές και τα λέμε από κοντά μετά τα Χριστούγεννα (πάω Βουδαπέστη).
Όσο αφορά τις διακοπές μου ετοιμάζω το σακίδιο για Γυάρο μιας και ο πραίτωρ Πολύδωρ θα μας βγάλει εκτός νόμου.
Για το δημόσιο είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή θεωρώ πολύ σημαντικό να οριοθετήσουμε τις σχέσεις Κράτους-Κυβέρνησης-Κόμματος. Στις χώρες όπου έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο (Σκανδιναβικές) έχουμε τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, την επιτυχία του μοντέλου του κοινωνικού κράτους. Επειδή σου αρέσει να διαβάζεις πολλά πράγματα θα σου πρότεινα να δια βάσεις την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή με αφορμή τον προϋπολογισμό
http://www.dragasakis.gr/keimeno.php?id=534&eidos=vou
Δεν έχει δίκιο σε όλα αλλά δίνει έναν τόνο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Για τα ρετιρέ φταίνε όλοι. Και όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις αλλά και η Αριστερά με την άκριτη στήριξη σε κάθε λογής εργατοπατερικά συμφέροντα. Δεν είμαι όμως υπέρμαχος της λογικής της εξομάλυνσης προς τα κάτω.
Βάζεις επίσης το θέμα της ΕΕ και το κατά πόσο οι επιταγές της είναι και δεσμευτικές. Είναι μια μεγάλη κουβέντα που θέλει και χρόνο αλλά και υπευθυνότητα. Άλλωστε απευθύνεσαι σε έναν υπερασπιστή του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού.
Τώρα τι κάνουμε; Θα σου δώσω μια θεωρητική μεθοδολογία.
1) Καταγγέλουμε, φωνάζουμε, κραυγάζουμε
2) Συζητάμε
3) Προτείνουμε
4) Αποφασίζουμε
Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιοί το κάνουν αυτό. Αν είναι να στηριχθούμε σε μια ελίτ είτε εθνική είτε ευρωπαϊκή τότε άστο καλύτερα. Αν είναι όμως να γίνει με ευρείες διαδικασίες (πχ συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα αντίστοιχη της Γαλλίας) τότε θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να γίνει.
Καλές γιορτές στη ομορφότερη πόλη της Ευρώπης και γενέτειρά μου.
Δημοσίευση σχολίου