17 Αυγούστου 2006

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ


Αγαπητέ κ. Δήμαρχε
Φαντάζομαι ότι από τη στιγμή που δημοσιεύετε μια ανοικτή επιστολή, θα έχετε και τη διάθεση να ανοίξετε το διάλογο. Και επειδή διάλογος χωρίς την αντίθετη άποψη δεν γίνεται, ας καταθέσω μερικές αντίθετες απόψεις με τις δικές σας.
Οι ασθενείς-χρήστες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποκατάστασης επιμένουν να τραγουδούν για τη ζωή έστω και αν δεν γνωρίζουν τα λόγια αυτού του τραγουδιού...
Επιμένουν για τη ζωή έστω και αν εσείς προσπαθείτε να τους κόψετε την όποια ελπίδα έχουν.
1) Η αντιρατσιστική συμπεριφορά και η κοινωνική αλληλεγγύη δοκιμάζονται και εκφράζονται καθημερινά και δεν είναι ιστορικό απόκτημα προ 86 ετών. Το ότι επί 86 χρόνια υπάρχει το ΨΝΘ στη Σταυρούπολη δεν σημαίνει ότι περάσαμε τις εξετάσεις της κοινωνικής ευαισθησίας και άρα τώρα μπορούμε να το παίξουμε και λίγο δυσαρεστημένοι που επλήγησαν τα "συμφέροντα" μας. Αντίθετα σε μια ευνομούμενη κοινωνία, σε μια κοινωνία στοιχειωδώς αλληλέγγυα προς τα "ελάσσονα" τμήματά της πρέπει η αντιρατσιστική συμπεριφορά να γίνει βίωμα και καθημερινότητα.
2) Εάν τα παιδιά μας δεν βλέπουν τους εμπόρους ναρκωτικών σημαίνει ότι αυτοί δεν θα υπάρχουν; Σημαίνει ότι ο κίνδυνος θα σταματήσει να υφίσταται; Σημαίνει ότι αυτοί θα σταματήσουν να κάνουν τη δουλειά τους; Εάν αυτό δεν είναι προεκλογικός στρουθοκαμηλισμός τότε τι είναι; Μήπως είναι μια υπεύθυνη θέση δημοτικού άρχοντα; Υπάρχουν χιλιομετρικά κριτήρια στην υπόθεση των ναρκωτικών; Υπάρχουν μήπως ταξικά κριτήρια; Κατά την άποψη μου ούτε χιλιομετρικά κριτήρια υπάρχουν , ούτε ταξικά. Τα ναρκωτικά μας αφορούν όλους. Και αφορούν ακόμη περισσότερο εσάς λόγω της θεσμικής θέσης που διατηρείτε.
Κ. Δήμαρχε και τις διοξίνες από τους Ταγαράδες δεν τις βλέπουμε αλλά είναι και αυτές επικίνδυνες.
3) Στην λεγόμενη γκετοποίηση της περιοχής μήπως φταίξατε και εσείς κ. Δήμαρχε; Αν δεν κάνω λάθος η περιοχή γύρω από το ΨΝΘ έχει μειωμένο εώς μηδενικό φωτισμό. Δεν έχει γίνει ούτε μια εκδήλωση στη περιοχή , για να φανεί ότι ο δήμος συμμετέχει ενεργά στη ζωή της περιοχής. Είναι κανόνας ότι τα εγκληματικά στοιχεία απωθούνται όταν βλέπουν μια εύρυθμη κοινωνική και πολιτιστική ζωή. θυμηθείτε την Μονή Λαζαριστών τι ήταν προτού αναδειχθεί ως συναυλιακός χώρος.
4) Είναι τραγελαφικό το κάλεσμα στην κατακλείδα της επιστολής σας. Καλείτε την Εκκλησία να σταθεί αρωγός της προσπάθειάς σας για την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ. Την Εκκλησία που θα έπρεπε να είναι η πρώτη που θα στήριζε τα απολωλόντα πρόβατά της, τους χρήστες. Κι όμως ... Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι αυτή η Εκκλησία θα σας στηρίξει. Όπως και εσείς την στηρίξατε στη υπόθεση της συνδιαχείρισης στο Μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά. Καλείτε επίσης και την Αστυνομία. Αυτόν τον θεσμό της οργανωμένης κοινωνίας μας που έχει αποκλειστικό σκοπό και αρμοδιότητα την ασφάλεια των κατοίκων. Καλείτε την Αστυνομία να μην κάνει τη δουλειά της-που είναι, επαναλαμβάνω, η διατήρηση της ασφάλειας- αλλά να σας στηρίξει στην προσπάθεια σας. Τέλος καλείτε και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Αυτό και αν είναι αδιανόητο.
Κ. Δήμαρχε
Όταν ένας θεσμός δεν λειτουργεί σωστά, δεν τον διαλύουμε, αλλά τον στηρίζουμε και προτείνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Με τη λογική σας θα έπρεπε να έχουμε κλείσει και την Ιθάκη και όλα τα στεγνά προγράμματα, θα έπρεπε να έχουμε διαλύσει το θεσμό της ΤΑ, μιας και ούτε αυτή λειτουργεί σωστά, και ότι άλλο δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα. Εάν το παιδί σας δεν είναι καλό στα μαθηματικά ή στη φυσική δεν του σταματάτε το σχολείο. Αντίθετα το στηρίζετε και το προωθείτε προς μια μορφή ενισχυτικής διδασκαλίας. Έτσι πρέπει να λειτουργήσετε και με τον ΟΚΑΝΑ
Κ.Δήμαρχε
Σας καλώ να μην συμμέτεχετε στην συντηρητικοποίηση της Θεσσαλονίκης. Μετά τα γεγονότα της Αναγεννήσεως και του Ευόσμου (όπου γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά τις συμπεριφορές του εκεί Δημάρχου και των υποψηφίων για τον δημαρχιακό θώκο)είναι πολυτέλεια να μιλούμε για απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ. Αντίθετα πρέπει να βρούμε τρόπους στήριξης του έργου του. Αλλιώς ο Καιάδας των ναρκωτικών θα μας παραμονεύει σε κάθε βήμα.

09 Αυγούστου 2006

ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ


Το να προσπαθήσεις να εντάξεις, μέσα σε ένα πρόγραμμα δημοτικής παράταξης ,υλοποιήσιμες ιδέες που να έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί πάνω από όλα πολιτική βούληση. Και αυτό γιατί θεωρείται πως ότι προτάσσεται ως προγραμματική θέση, πρέπει να εφαρμοστεί κατά την διάρκεια της θητείας. Άρα η παράταξη που προτείνει πρωτοποριακές λύσεις πρέπει να πιστεύει και σε αυτές.

Η αλήθεια είναι ότι η θέληση για περιβαλλοντική ευαισθησία μέσα σε ένα γενικό και πολλές φορές ακαθόριστο πλαίσιο, υπάρχει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Στην πραγματικότητα όμως οι όποιες «πράσινες» προτάσεις εντάσσονται σε ένα καθαρά επικοινωνιακό πλαίσιο, με απώτερο στόχο το να γεμίσουν το πρόγραμμα των υποψηφίων δημάρχων.

Ο δικός μας στόχος είναι το να αποδείξουμε ότι όποιες προτάσεις μας είναι εφικτές, υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο προτάσεων μέσα από το γενικό σύνθημα «η Σταυρούπολη πράσινη πόλη». Να γίνει ένας πρότυπος δήμος σε θέματα περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1) Δημιουργία προγράμματος πράσινων στεγών. Ξεκινώντας από τα δημοτικά κτίρια μπορεί να επεκταθεί και σε σχολεία, δημόσια κτίρια και τους κατοίκους. Μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 50% με ένα κόστος γύρω στα 30 ευρώ το τετραγωνικό.

2) Δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε κεντρικούς άξονες (π.χ. Λαγκαδά, Μπουμπουλίνας κ.α.)

3) Φύτευση δέντρων με στόχο το ένα δέντρο ανά κάτοικο.

4) Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

5) Να προχωρήσουμε στη γενναία απόφαση της μείωσης των συντελεστών δόμησης.

6) Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω των εναλλακτικών μορφών, ιδίως στα δημόσια κτίρια (φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά τόξα, βιοκλιματικά κτίρια)

7) Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο μπορεί να δημιουργηθεί έτσι ένα ευρύτερο δίκτυο επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης κυρίως στα σχολεία.

8) Δημιουργία εναλλακτικών μορφών διαχείρισης των σκουπιδιών. Δημιουργία δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης, μέτρα κομποστοποίησης των οικιακών σκουπιδιών, των οργανικών και των κομμένων κλαδιών από τα συνεργεία του δήμου.

9) Συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την ανακύκλωση. Εκτεταμένα προγράμματα και κίνητρα για ανακύκλωση μπαταριών, υλικών συσκευασίας και γυαλιού. Η διαλογή στη πηγή είναι ίσως η μοναδική λύση για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ας χρησιμοποιήσουμε την γνώση των ΜΚΟ και ας εκμεταλλευτούμε την εθελοντική διάθεση πολλών συνδημοτών μας.

10) Αναδιοργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας και απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού.

Σε όλα αυτά πρέπει να τονίσουμε και την ανάγκη για αλλαγή του συστήματος κοστολόγησης. Σήμερα ο πολιτης πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα τα τετρ. μέτρα της κατοικίας του ή της επιχείρησης του, την αντικειμενική αξία της περιοχής ή το είδος της δραστηριότητας. Όλοι αυτοί οι παράμετροι είναι άσχετοι με την παραγωγή αποβλήτων. Ο δήμος καταβάλει στον διαχειριστή του ΧΥΤΑ κόστος σύμφωνα με τον πληθυσμό του. Εάν αναπτυχθούν οι αναγκαίες υποδομές διαλογής και ανακύκλωσης, τότε η κοστολόγηση μπορεί να στηριχθεί στην αρχή «πληρώνω ανάλογα με τα απόβλητα που παράγω». Π.χ. θα μπορούσε ο πολιτης να πληρώνει τα τέλη μέσω της αγοράς ειδικών σάκων για τα υπολείμματα, ώστε να πληρώνει λίγα χρήματα αν ευθύνεται για την παραγωγή λίγων αποβλήτων ή περισσότερα εάν δεν συμμετέχει στη μείωση και την αξιοποίηση. Τέτοιες πρακτικές είναι οικείες για τους κατοίκους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Γιατί όχι και στην δική μας «μικρή» Σταυρούπολη;

Φυσικά δεν μπορεί να εκλείψει από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη πόλη, η δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά. Η πολιτική του δήμου στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να διέπεται από την αρχή της αειφορίας. Να δείξουμε την αντίδρασή μας στην πολιτική «σαλαμοποίησης» που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση και ταυτόχρονα να προτάξουμε ένα σχέδιο που να εμπνέεται από την οικολογική μας ευαισθησία. Ένα σχέδιο που θα αναπτύσσεται γύρω από το σχηματικό αλλά εξόχως σημαντικό σύνθημα «ούτε ένα κυβικό μπετόν στο στρατόπεδο». Ένα τέτοιο σχέδιο έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό το σχέδιο είναι η υποθήκη για μία βιώσιμη και «πράσινη» πόλη.