07 Ιουνίου 2007

Ελληνικό...

Οι πολιτικές πράξεις οδηγούν σε σημαντικά γεγονότα ή τα γεγονότα αναγκάζουν τους πολιτικούς να πράττουν; Αυτό το ερώτημα γεννήθηκε στο μυαλό μου με αφορμή την απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού Χρ. Γκορτζίδη. Είναι γνωστή στο πανελλήνιο η προσπάθεια του Δημάρχου για ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές της Αττικής. Το είχε υποσχεθεί, απ’ όσο γνωρίζω, προεκλογικά και με τις πράξεις του δείχνει να το παλεύει μέχρι κεραίας. Ταυτόχρονα με αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα, εδώ στη Θεσσαλονίκη ο δήμος Εχεδώρου στέλνει λυματολάσπη συσκευασμένη σε κονσέρβες στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (που περισσότερο ΧΩΔΕ είναι παρά ΠΕ) για να τονίσει την υπολειτουργία του βιολογικού της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορώ επίσης να μην αναφέρω και την παρέλαση των βαρελιών των τοξικών από το εργοστάσιο της ΔΙΑΝΑ στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία της Greenpeace και του Δήμου Σταυρούπολης πριν από μερικά χρόνια.

Όλα αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν εξελίξεις. Πέρα όμως από τις αποχρώσεις του καθενός, σε όλα αυτά υπάρχει μια κοινή συνισταμένη. Ότι όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ρέπει σε φθηνούς εντυπωσιασμούς, αλλά τολμά να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, όταν δεν είναι σε ένα συνεχές αλισβερίσι με το πρόσχημα του συμβιβασμού με την κεντρική εξουσία αλλά κάνει τις ρήξεις της χωρίς να σκεφτεί πολιτικά κόστη, όταν ακόμη σταματά να καπελώνεται από κομματικούς μηχανισμούς αλλά αφουγκράζεται τον παλμό των πολιτών τότε μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για πραγματική συμμετοχή, για επίλυση των προβλημάτων προς όφελος των πολλών.

Αποδεικνύεται ότι αυτό που κάποτε ήταν ουτοπία και «ψευτοεπαναστατισμός» μπορεί πλέον να είναι πραγματικότητα και ρεαλιστικό. Να που η ουτοπία δεν είναι μακριά αρκεί να έχεις ουτοπικές διαθέσεις και ρεαλιστικές πρακτικές. Όσο αφορά τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής ας ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις και την ωραιοποίηση της εικόνας τους. Τα προβλήματα είναι αλλού, η ίδια η κοινωνία είναι αλλού.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι αποφασίζουν, ευτυχώς, να ξανακάνουν την πολιτική δημόσια υπόθεση (άρα υπόθεση της κοινωνίας) τη στιγμή που για κάποιους άλλους η πολιτική έχει μετατραπεί σε επάγγελμα

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Αυτό ακριβώς Λάμπρο. Και ξέρεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο εύκολο να μετατρέψεις όπως λες την πολιτική σε δημόσια υπόθεση. Να απευθυνθεί τέλος πάντων σ΄αυτή την περίφημη κοινωνία των πολιτών. Μακριά από τους κομματικούς εναγκαλισμούς και τις διαιρέσεις που προκαλούν.

Stathis είπε...

Κάτι πάει να δημιουργηθεί. Νέες συλλογικότητες, και το διαδίκτυο αρχίζει να παίζει ρόλο στη δημιουργία δικτύων.
Και από τα τοπικά, ίσως περάσουμε σιγά σιγά και στα πιο "μεγάλα"

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Συμφωνώ απολύτως.

o kairos είπε...

Ξερουμε οτι οι αληθινοι ειναι λιγοι.Αυτος δεν ειναι λογος για να μην τους ακολουθουμε.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Αυτό είναι ένα θέμα Στάθη που θέλει μεγάλη προσοχή. Εάν οι συλλογικότητες δεν συμπιέζουν την ατομική ελευθερία που πιθανόν να νοιώθει κάποιος κοινωνός του διαδικτύου, τότε μπορεί να παίξουν και τα δίκτυα και οι διάφορες πρωτοβουλίες σημαντικό ρόλο.

Δείμο μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Άλλα ξέρεις ότι μεταξύ μας πρέπει να λέμε και κανένα αιρετικό για να ανεβαίνουν τα αίματα.

Πολυαγαπημένε μου καιρέ. Το γνωρίζεις πολύ καλύτερα από μένα, μιας και είσαι χρόνια στο κουρμπέτι, ότι η ποιότητα δεν καθορίζεται από την ποσότητα. Τι ψάχνουμε άλλωστε; Αυτό το κάτι που θα μας δώσει ελπίδα για κάτι καλύτερο.