22 Νοεμβρίου 2006

Ισότητα ή μύθος;


Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα αναφέρεται ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69 θέση σε θέματα συμμετοχής των γυναικών σε θέματα παιδείας, πολιτικής και οικονομίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Γαλλία με το φαινόμενο Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατέχει την 70η θέση.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών βοήθησε περισσότερο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη απ' ότι η Κίνα. Ας το σκεφτούνε οι "ειδήμονες" πολιτικοί και ας εφαρμόσουν κοινωνικές πολιτικές ευρείας συμμετοχής των γυναικών στο κοινωνικό γίγνεσθαι και όχι μόνο αναποτελεσματικές ποσοστώσεις.
Και μην ξεχνάμε ότι η 25η Νοεμβρίου είναι η μέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

4 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ενδιαφέροντα στοιχεία ομολογώ. Θα τα εξετάσω καλύτερα εν καιρό.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Δεν πιστεύω να γίνεις κι εσύ "ειδήμονας" πολιτικός;

koinh logikh είπε...

Τίθεται, πάντως, ένα γενικότερο ερώτημα: Αποτελεί η πολιτική ένα "φυλετικό" (gendered) φαινόμενο; Ή μήπως οποιαδήποτε δράση που θα ευνοούσε τη συμμετοχή κάποιου συγκεκριμένου φύλου στην πολιτική θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως σεξισμός;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ είπε...

Γι' αυτό αναφέρομαι σε αναποτελεσματικές ποσοστώσεις. Η ποσόστωση ήταν μια επιβολή από τα πάνω της συμμετοχής των γυναικών χωρίς ποτέ να έχει αποτιμηθεί το αποτέλεσμά της και χωρίς πραγματικά να έχει δώσει την ώθηση εκείνη που πιστεύανε ότι θα δώσει. Υπερασπίζομαι την καθημερινή ύπαρξη των γυναικών όχι μόνο στην πολιτική αλλά στην κοινωνία. Αυτό θα γίνει μόνο με την προώθηση πολιτικών που θα στηρίξουνε τις γυναίκες (εργασία, στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.α.)
Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η παρουσία των γυναικών ηλικίας 30-50 στην εργασία, είναι ένα στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.