31 Ιανουαρίου 2007

Μουσικές επιλογές

Μερικές από τις καλύτερες μουσικές που είχα την τύχη να ακούσω μέσα στο 2006. Μπορείτε να το πείτε και αλλιώς ως τα καλύτερα του 2006, πάντα σύμφωνα με τη δική μου κρίση.

Η σειρά είναι τυχαία. Ούτε αλφαβητική, ούτε αξιολογική. Όπως τα έχω στη δισκοθήκη μου, έτσι ακριβώς τα παρουσιάζω.

1) Skye – Mind How You Go

Η καταπληκτική προηγούμενη φωνή των Morcheeba έκανε έναν πολύ αισθαντικό δίσκο, ο οποίος με ταξίδεψε σε απέραντους, χρυσαφένιους σιτοβολώνες με μια όμως urban διάθεση.

www.skyewebsite.com

2) Placebo – Meds

Κοίτα να δεις που αυτοί θα γίνουν από τα groups που θα μείνουν στη μουσική ιστορία και γιατί όμορφες μελωδίες γράφουν αλλά και γιατί όντως πουλάνε. Με το ομώνυμο και Song To Say Goodbye πιάνουν τα καλά παλιά στάνταρτς των hits. Έκπληξη η συμμετοχή του Michael Stipe σε ένα πολύ καλό τραγούδι (Broken Promise).

www.placeboworld.com

3) Sonic Youth – The Destroyed Room (b-sides & rarities)

Δώρο φίλου που δεν ήξερε τίποτα για το ποιοι είναι οι Sonic Youth, και τηλεφώνησε άλλο φίλο για να του ζητήσει τη συμβουλή του. Κοινώς μπάχαλο. Όπως ακριβώς είναι κι αυτός ο δίσκος. Σπάνιες ηχογραφήσεις από το 1994 έως το 2003. Ατελείωτα fuzz, σφιχτά riffs και αυτήν την παντοτινή αίσθηση που σου αφήνουν οι Sonic Youth, ότι ακούς τους επιτυχημένους φίλους σου της διπλανής πόρτας.

www.sonicyouth.com

4) Yeah Yeah Yeahs – Show Your Bones

Phenomena οι τύποι. Βίτσιο, καπρίτσιο μελωδία και πούρο rocknroll. Έζησα πολύ έντονα τις στιγμές ακρόασης του δίσκου (όπως και τώρα).

www.yeahyeahyeahs.com

5) The Raconteurs – Broken Boy Soldier

To mega-group των Jack White και Brendan Benson. Εδώ αυτοί οι καλλιτέχνες, κατά την ταπεινή μου άποψη, απελευθερώνονται από τα δεσμά της επιτυχίας. Γιατί; Μα γιατί πολύ απλά την είχανε σίγουρη. Με το Steady As She Goes χορέψαμε αρκετά.

www.theraconteurs.com

6) Nouvelle Vague – Bande A’ Part

Η διασκευή, της διασκευής, ω διασκευή. Στάζουν όμως τέτοια γλύκα…Για εκείνα τα γλυκά απομεσήμερα.

www.nouvellesvagues.com

7) The Flaming Lips – At War With The Mystics

Απλά καταπληκτικό και με πολύ ωραίο artwork. Προχώρησαν τη δουλειά τους πολλά βήματα μπροστά.

“You think you’re radical, But you’re not so radical, In fact you’re fanatical”

www.flaminglips.com

8) Laurent Garnier – Retrospective

Ο πρωτεργάτης της γαλλικής ηλεκτρονικής σκηνής και εκ των πρωταγωνιστών της F Communications, μαζεύει διάφορες εκτελέσεις κομματιών του σε μια, όντως, γεμάτη και αντιπροσωπευτική συλλογή. Η up διάθεση είναι διάχυτη σε όλο το εγχείρημα.

www.fcom.fr

9) Yo La Tengo – I Am Not Afraid Of You And I Will beat Your Ass

Τυχερή η Matador που έχει πιθανόν το καλύτερο group στον κόσμο. Υπερφίαλη δήλωση αλλά τι να πει κανείς γι΄αυτούς. Κάθε δίσκος και ένα μικρό διαμάντι. Κάθε τραγούδι και μια περιπλάνηση. Κάθε στίχος και τσουπ τη μια η καθημερινότητα και την άλλη η φαντασία. Υπομονή σε όλα τα άλλα groups. Κάποια στιγμή κύριοι, εάν σας αξιώσει το Υπέρτατο Ον, μπορεί να γράψετε τραγούδια σαν αυτούς. Προς το παρόν ακούτε.

www.yolatengo.com

10) Faithless – To All New Arrivals

Έκανε την εμφάνισή του στο τέλος της χρονιάς και τελικά δεν έκανε την έκπληξη. Μάλλον μια από τα ίδια. Τότε θα μου πείτε γιατί είναι στη λίστα; Πρώτον η λίστα είναι δική μου και την κάνω ότι θέλω και δεύτερον είναι οι Faithless.

www.faithless.co.uk

11) Arctic Monkeys – Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not

Κλείνω αυτή τη λίστα με το group που πιθανόν να δείτε τις περισσότερες φορές να κατοικοεδρεύει στις πρώτες θέσεις των διαφόρων lists των περιοδικών για το 2006. Πάταγος φίλοι μου το ντεμπούτο τους με ολοκληρωμένη δουλειά. Χαμός. Αλλά κι αυτοί οι μπαγάσηδες γράφουν κάτι ωραία τραγουδάκια που και το attitude το έχουν αλλά έχουν κι αυτό που κανείς δεν μπορεί να το ορίσει. Αυτό που όλοι διαισθάνονται ως χάρισμα αλλά κανείς δεν βγήκε να πει ότι το λένε έτσι και μπορείτε να το αποκτήσετε έτσι.

www.arcticmonkeys.com

Κλείνοντας το post να ενημερώσω ότι το αρχαιότερο κατάστημα δίσκων στον κόσμο βρίσκεται μπροστά στο φάσμα του κλεισίματος. Το μέλλον του ιστορικού δισκάδικου Spillers Records, το οποίο βρίσκεται στην Queens Arcade στο κέντρο του Cardiff από το 1894 απειλείται από τους ιδιοκτήτες του οικίματος οι οποίο ζητήσανε υπέρογκη αύξηση ενοικίου με μοναδικό σκοπό την μέγιστη εκμετάλλευση του ακινήτου.

Καταγράψτε την συμπαράστασή σας στο www.ipetitions.com/petition/spillersrecords/

Δεν υπάρχουν σχόλια: